Pârvulescu (FNME): De ce suntem învinşi?

Federaţia Naţională Mine Energie Oltenia (FNME) a solicitat luni municipalităţii din Târgu Jiu autorizaţia pentru mitingul stabilit pentru data de 5 aprilie, la sediul Diviziei Miniere. Dumitru Pârvulescu, vicepreşedintele federaţiei, a precizat care sunt revendicările protestatarilor, dar şi ce dezavantaje au salariaţii complexului prin neînceperea negocierilor pentru actul adiţional la Contractul Colectiv de Muncă (CCM). 

Reporter: Aţi depus la Primăria Târgu Jiu cererea pentru mitingul anunţat pentru data de 5 aprilie?

Dumitru Pârvulescu: Da. Sper ca zilele următoare să ne cheme comisia care autorizează aceste adunări şi să stabilim concret cum se va desfăşura. Aşa cum am decis în consiliul de coordonare lărgit al uniunii, am solicitat pentru 1000 de persoane. Cele 3 motive generale sunt menţionate şi în adresă. Este vorba de nerespectarea contractului colectiv de muncă, nerespectarea legislaţiei în domeniu, în speţă legea 62/2011, a dialogului social, şi nepunerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti executorii de către conducerea administrativă a Complexului Energetic Oltenia.

Rep.: Dacă nici după acest protest nu veţi colabora cu administraţia ce aveţi de gând să faceţi?

D.P.: O să convocăm iar forurile de conducere colective ale organizaţiilor sindicale şi o să hotărâm în consecinţă.  

Rep.: Cât consideraţi că pierd salariaţii prin tergiversarea negocierii contractului colectiv de muncă?

D.P.: De la 1 ianuarie au pierdut acea indexare care, pe spusele conducătorilor Complexului Energetic Oltenia, prin faptul că au profit, ar trebui să avem rata inflaţiei pentru anul acesta şi corelările salariale care sunt între diverse categorii de salariaţi în special în sectorul minier. Alimentaţia de protecţie e bomboana de pe colivă, e o chestie care este obligatorie, prin lege. În condiţiile în care lucrezi în condiţii vătămătoare periculoase, conducerea administrativă, indiferent cum se numeşte compania respectivă, este obligată să asigure această alimentaţie de protecţie.

Rep.: Liderii de sindicat plecaţi din FNME spun că sunteţi învinşi. Ce le răspundeţi?

D.P.: De ce suntem învinşi? Că nu participăm la întâlniri cu CEO ca să luăm act de deciziile pe care le ia CEO în defavoarea salariaţilor? Asta înţeleg dumnealor prin a fi învins? N-am cui să-i răspund. La cei care n-au calitate de lider? Eu ştiu că în ultimul timp discută numai cu cei care nu au calitate de lider, adică Ruşeţ şi Căldăruşe. Pe ceilalţi nu i-am auzit discutând în ultimul timp. Ceilalţi au problemele lor în zonele dânşilor prin faptul că acceptă vrute şi nevrute, puse în practică de administraţie. De la programul acela fantomă de 12 ore, până la aceste diminuări ale drepturilor câştigate prin CCM.  

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: