Pârvulescu: FNME nu este o federaţie a pumnului băgat în gură

Dumitru Pîrvulescu, liderul Federației Naționale Mine Energie (FNME), a avut prima reacție după încheierea unui protocol de colaborare de către celelalte trei federații de la CE Oltenia. Pârvulescu a dat de înțeles că nu este deranjat că FNME nu a fost invitată și a spus că își dorește ca federațiile celelalte să respecte ce și-au asumat prin semnarea respectivului protocol. Liderul FNME a spus și ce teme de discuție va propune vineri, 3 februarie, la întâlnirea cu secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vișan. 

 Reporter.: Legat de negocierile pentru un nou CCM, cum vedeți faptul că celelalte federaţii au încheiat un protocol?

Dumitru Pîrvulescu: Au scris în protocol că trebuie să facă ceea ce trebuia făcut și până acum de sindicate. Adică să lupte pentru drepturile salariaților. Eu sper să îl și pună în practică. N-am nevoie de protocoale pentru că federația noastră știți bine că a luptat pentru drepturile salariaților.

 Rep.: Vă reproșa Adrian Marciuc că nu reușiți să-i țineți în frâu pe liderii de sindicat din federație. Cum îi răspundeți?

D.P.: Federația noastră nu este o federație a pumnului băgat în gură. Ce să le spun eu la liderii mei din federație dacă ei sesizează o prostie flagrantă în partea cealaltă și o spun? Eu să le spun să tacă, pentru că îi supără pe Marciuc și Căldărușe? Să fim serioși. Noi întotdeauna am spus ce am avut de spus. Și o să spunem în continuu, indiferent că supărăm pe unul și pe altul.

 Rep.: Vă veți întâlni vineri cu secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vișan. Ce îi veți solicita?

D.P.: Să se așeze foarte atent și să studieze legile din domeniul energetic, pentru că acestea au dus la concurență neloială, la situația de acum, generată de decapitalizarea societăților importante de producere de energie clasice. În ceea ce privește CEO, legat și de prima chestiune, este strict legată negocierea Contractului Colectiv, pentru că datorită managementului prost și a pieței de energie "concurențiale", s-a ajuns să se reducă numărul de salariați drastic și salariile. Și nu e normal.

 Rep.: Din punctul dvs. de vedere, ce ar trebui să se facă în acest sens?  

D.P.: Ar trebui, ținând cont de munca pe care o fac minerii și energeticienii, să li se plătească această muncă, să nu mai fie bătaie de joc a tuturor. Asta îi vom cere. Ce poate să ceară un sindicalist decât locuri de muncă și câștiguri decente pe locurile acelea de muncă și perspectivă? Perspectiva o dă legislația. Dacă legislația rămâne ca acum, nu am făcut nimic.

Vizualizări: 1,115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: