PDL - 34%, urmat de PSD-PC cu 31%

Sondajul CSOP, realizat în perioada 19-23 noiembrie, la comanda PD-L, arată că, dintre respondenţii care au declarat că au o opţiune politică (73%), 34% preferă candidaţii PD-L, 31% pe cei ai PSD+PC, 21% pe cei ai PNL.

Din cei 73% din eşantion care au declarat că au o opţiune electorală, 34% au optat pentru candidaţi PD-L, 31% pentru candidaţi PSD+PC, 21% pentru candidaţi PNL, 7% pentru candidaţi UDMR, câte 3% pentru PNG-CD şi PRM.
Opţiunile pentru funcţia de prim-ministru au grupat intervievaţii astfel: 41% l-au ales pe Theodor Stolojan, în timp ce Mircea Geoană şi Călin Popescu Tăriceanu au fost opţiunea a  câte 25% dintre respondenţi.

În ceea ce priveşte atitudinile politice ale populaţiei, la întrebarea CSOP, cu răspuns multiplu, referitoare la partidele politice care ar trebui să facă parte din viitorul guvern, 43% dintre respondenţi au indicat PD-L, 37% - PSD, iar 29% - PNL.

În studiul CSOP, 53% dintre cei intervievaţi s-au declarat votanţi, 27% indecişi, 17% non-votanţi şi 3% au preferat varianta “nu ştiu/nu răspund”.

Din numărul celor care au declarat că au o intenţie de vot (73% din eşantion), 54% au răspuns că nu cunosc candidatul partidului pe care intenţionează să-l voteze, 31% susţin că îl cunosc, iar 9% nu ştiu ce înseamnă un colegiu electoral.

La întrebarea „În ce măsură credeţi că următoarea afirmaţie este adevărată sau falsă: Preşedintele Traian Băsescu este cel care numeşte primul-ministru după alegeri”, 70% au considerat-o adevărată, iar 27% falsă.

De asemenea, 36% dintre intervievaţi s-au declarat de acord total/parţial cu afirmaţia „Anul acesta simt că nu merită să votez niciun partid sau candidat”, în timp ce 62% s-au declarat în dezacord total/parţial.

Cât priveşte expunerea populaţiei la campania electorală (răspuns multiplu), 72% au indicat ca sursă emisiuni electorale radio/TV, 61% au primit pliante sau materiale electorale de la partid ori candidat, 10% au participat la o întrunire publică, 10% au participat la o serbare ori eveniment organizat de candidat sau partid, 7% au fost contactaţi acasă, 3% au fost sunaţi la telefon de candidat ori de echipa partidului.

Întrebaţi ce partid este cel mai prezent cu afişe/panouri electorale, 34% au indicat PSD, 33% - PD-L, 22% - PNL, 7% - alte partide.

Cât priveşte evaluarea campaniei electorale a partidelor politice, cea a PSD a fost considerată ca fiind „bună/foarte bună” de 34%, ca fiind „nici bună, nici proastă” de 37% şi ca fiind „proastă/foarte proastă” de 24%.

Vizualizări: 95

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: