Pedepse mai blânde pentru evazioniști din Meteor!

Oricât se plângea fostul prezidențiabil Constantin Ninel Potârcă de faptul că procurorii și judecătorii au „ceva” cu vecinii săi de prin cartier acuzați și judecați ca și el în diferite procese de evaziune fiscală, realitatea arată că, de fapt, unii dintre acești inculpați scapă cu pedepse mai mici chiar și după ce au fost judecați de trei ori pentru evaziune fiscală.

Duda Ilarie este un exemplu elocvent de „noroc”, ea primind ieri la Curtea de Apel Craiova o pedeapsă mai mică decât cea decisă în vară de Tribunalul Gorj. Astfel, dacă magistrații gorjeni au decis ca afacerista care mai are alte două condamnări cu suspendare la activ, tot pentru evaziune, să fie condamnată la cinci ani de închisoare, în care să fie incluse și pedepsele cu suspendare, ieri, la Curtea de Apel, aceasta a primit o condamnare de trei ani și jumătate, în condițiile în care a fost judecată și găsită vinovată inclusiv pentru infracțiunea de spălare de bani.

Duda Ilarie a fost arestată preventiv din luna aprilie, dar magistrații din Bănie au consemnat în decizia de ieri luna iunie pentru arestarea sa, în iunie, de fapt, femeia fiind condamnată de către Tribunalul Gorj, greșeala urmând să fie probabil rectificată în zilele următoare. Același noroc” l-a avut și colegul său din dosarul de evaziune, Ion Lăța, care, la Târgu Jiu a primit o pedeapsă de patru ani și jumătate de închisoare. Curtea de Apel a transformat pedeapsa respectivă într-una de doi ani și jumătate, cu suspendare, executarea fiind înlocuită cu un termen de încercare de cinci ani și jumătate. În acest timp, inculpatul este sub control judiciar, trebuind să se prezinte periodic la Poliție, să spună din ce trăiește și unde locuiește, precum și să anunțe orice deplasare mai mare de opt zile.

Decizia instanței a fost luată în condițiile în care statul și-a recuperat doar o parte din prejudiciul pentru care cei doi parteneri de afaceri cu facturi fictive au fost trimiși în judecată. „Constată acoperit parţial prejudiciul cauzat părţii civile în limita sumei de 15.000 lei şi respectiv 10.508 ca urmare a compensării cu TVA de recuperat declarat de contribuabil pe perioada 25.09.2012 - 25.03.2013 şi obligă inculpaţii în solidar la prejudiciul neacoperit în sumă de 147.972 lei şi accesoriile fiscale aferente până la data plăţii iar pe inculpata Ilarie Duda şi la plata sumei de 42.676 lei, cu accesoriile fiscale aferente până la data plăţii”, au stabilit magistrații. Aceștia au mai stabilit și anularea unor facturi fiscale emise fictiv de firme precum Clona Ecy SRL Strehaia și Grand Vest SRL Târgu Jiu, firme care mai sunt implicate și în alte anchete ale procurorilor, inclusiv la Mehedinți, numele „Clonei” fiind bine cunoscut amatorilor de facturi fictive.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: