Percheziţii la Ghiţă! Directorii gorjeni s-au acoperit cu acte!

Directorii a zeci de şcoli din Gorj primeau anul trecut o adresă de la Inspectoratul Şcolar, prin care li se cerea să semneze de urgenţă note contabile gata întocmite, trimise în mail, cum că au primit echipamente IT. Unii directori s-au temut să semneze, pentru că echipamentele nu fuseseră recepţionate după implementarea proiectului. Mai mult, unii profesori instruiţi de firma fratelui deputatului Ghiţă, care a implementat proiectul „Internet în şcoala ta”, erau deja la alte locuri de muncă. Până la urmă, cu toţii au semnat notele contabile pentru decontarea a peste 55 de mii de lei în fiecare şcoală. Ieri, procurorii DNA au făcut percheziţii la firmele lui Ghiţă, tocmai legate de acest proiect.

Procurorii anticorupţie au descins ieri la mai multe firme din capitală şi Voluntari, printre ele fiind şi una care îi aparţine fratelui deputatului Sebastian Ghiță, aceasta implementând un proiect în valoare de 33 de milioane de euro proveniţi din fonduri europene.

Firma 2K Telecom SRL îi aparţine lui Alexandru Ghiță, ea concurând cu un consorţiu format din Omnilogic (controlată tot de Ghiţă), Avitech Co. și Romtelecom pentru implementarea proiectului „Internet în şcoala ta”, gruparea din urmă fiind desemnată câştigătoare a licitaţiei, contractul fiind semnat în decembrie 2013 de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Actualul senator de Gorj, Mihnea Costoiu, era în acea perioadă ministru delegat, el declarând că 2446 de şcoli urmau să beneficieze de internet prin programul respectiv, după finalizarea proiectului un altul urmând să fie derulat în condiţii similare pentru introducerea internetului în alte 7000 de unităţi de învăţământ.

Încă un dosar DNA pe care Ponta nu îl comentează

Premierul Victor Ponta a fost întrebat ieri de jurnalişti despre suspiciunile de fraudă, în contextul în care a participat la semnarea contractului de zeci de milioane de euro. „Nu cunosc şi nu pot să comentez. În cei trei ani de când sunt prim-ministru am fost la câteva sute de inaugurări de proiecte. Aş minţi să vă spun că ştiu exact fiecare în parte în ce stadiu este. Pot să mă informez şi să vă spun”, a declarat, diplomatic, Ponta, săptămâna trecută premierul fiind pus într-o situaţie delicată şi când a fost întrebat despre suspiciunile de fraudă care îl vizează pe cumnatul său Iulian Herțanu, arestat deja preventiv pentru 30 de zile.

În judeţul Gorj sunt 74 de unităţi şcolare care au beneficiat de acest program. Directorii susţin că au primit echipamentele. ”Proiectul a fost implementat în şcoala din centru de la Jupâneşti şi avem internet în toate sălile de clasă, copiii au acces. Nu am întâmpinat probleme. Am fost instruit eu şi profesorul de informatică”, a declarat Cristian Diaconescu, directorul Şcolii Gimnaziale din Jupâneşti.

Directorul Carcalice: Adresa nu este corectă

Puţini dintre directori au ştiut însă în ce anume a constat instruirea cu privire la acest proiect. „Ne-au arătat cum funcţionează reţeaua, ce posibilităţi tehnice avem pentru că ştiam şi noi să intrăm pe internet. Copiii au acces, dar mai mult o folosim noi, administraţia”, a declarat Ion Carcalice, directorul Şcolii Gimnaziale Negomir. Întrebat dacă în cei doi ani de la implementare au apărut defecţiuni la reţea, directorul Carcalice de la Negomir a precizat că şi dacă ar fi apărut nu ar fi putut să ia legătura cu firma care a montat reţeaua, pentru că adresa de contact nu este bună. ”Singura problemă pe care o avem e că ne-au dat o adresă de contact greşită. Ne-au spus că dacă apar disfuncţionalităţi să folosim adresa respectivă, dar pe adresa asta nu răspunde nimeni când am vrut să trimitem rapoartele. Practic de când s-a implementat nu a comunicat nimeni cu noi”, a declarat Ion Carcalice, directorul de la Negomir.

Potrivit directorilor de şcoli, furnizarea echipamentelor, inclusiv serviciile de instalare şi instruire au fost efectuate de către SC Omnilogic SRL. O altă deficienţă a proiectului este aceea că majoritatea profesorilor instruiţi nu se mai regăsesc în unităţile şcolare respective. Valoarea totală a investiţiei "Echipament Nod Local de Conectare", pentru o unitate de învăţământ este de 55. 652 lei şi presupune 1 buc. Echipament conexiune Internet (Firewell i acces point), 1 buc. UPS (sursa neintreruptibilă), 1 buc. Swich (comutator reţea), 1 buc. Rack (cabinet metalic pentru echipamente), instalare şi configurare NLC, realizare şi configurare reţea locală, realizare conexiune la internet broadband. Interesant este faptul că Ministerul Educaţiei a solicitat la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut tuturor directorilor de unităţi şcolare să transmită notele contabile ale acestor echipamente deşi în multe unităţi lucrările nici nu fuseseră recepţionate.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: