Pisc (BNS): Slujbele salariaţilor din CEO, în pericol

Ioan Pisc Scrădeanu, prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul salariaţilor din Complexul Energetic Oltenia. El a vorbit despre scăderea consumului de energie ca urmare a scăderii economiei, reducerea investiţiilor şi datoriile istorice pe care compania le are de recuperat.

Ion Pisc spune că blocajul financiar în care se află CE Oltenia, ca urmare a sumelor mari pe care le are de recuperat de la alte companii de stat, conduce la mari probleme în exploatare, finalizarea investiţiilor în echipamente energetice şi exploatări miniere, cât şi la diminuarea drepturilor de natură salarială pentru angajaţi. “Complexul Energetic Oltenia, deşi a investit în modernizarea grupurilor energetice şi în exploatările miniere, deşi are o putere instalată de 3.570 MW în cele 12 grupuri energetice, nu are acces în piaţă, chiar dacă costurile de producţie sunt accesibile pieţei, iar mare parte dintre cei 18.000 de salariaţi riscă să îşi piardă locurile de muncă din lipsă de venituri”, a declarat liderul pentru Agerpres.

Probleme şi la RAAN

Probleme majore are şi Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN), o companie cu 2.400 angajaţi şi datorii de peste 250 de milioane de lei către CE Oltenia. “Raportul comisiei de analiză demonstrează că există produsă suficientă apă grea pentru încărcarea grupurilor III şi IV Cernavodă (în situaţia în care se vor face) şi completare a celor 4 grupuri pe perioada duratei de viaţă. Este posibil să se ia decizia de închidere a RAAN în prima jumătate a anului 2015. În această situaţie, cei 2.400 de salariaţi vor rămâne fără locuri de muncă într-un judeţ în care piaţa forţei de muncă lipseşte cu desăvârşire. Deşi s-a reuşit exceptarea de la prevederile Ordonanţei nr. 29/2014 a unităţii RAAN şi încadrarea în prevederile Ordonanţei nr. 36/2014, putându-se asigura o minimă protecţie socială personalului disponibilizat, viitorul pentru lucrătorii din RAAN este deosebit de greu”, a mai spus Pisc.

În această situaţie, în judeţul Mehedinţi se va închide şi exploatarea minieră Husnicioara (aproximativ 750 salariaţi), exploatare minieră componentă a CEO care asigură cărbune energetic pentru Termocentrala Halânga, sucursală a Regiei Autonome de Activităţi Nucleare, mai spune Pisc.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: