Pleșu de la Steaua

Motto: „Care Pleșu, ăla care a jucat la Steaua?” (o fostă prietenă)

Cum ați înțeles și din motto, prefer oamenii drăguți și inculți. Intelectualii (ăștia care țin morțiș să epateze prin inteligența lor, adică) mă obosesc. Pare chiar paradoxal cum reușesc niște oameni atât de deștepți să-și stabilească țeluri atât de minore. Ieri, de pildă, au organizat protest ”de susținere a lui Andrei Pleșu”. Motivul invocat? Pleșu a fost atacat la Antena 3. Seriooos? Eu credeam că l-a condamnat vreo instanță la moarte. Sau că i s-a cenzurat o carte și a fost expulzat din țară, fără dreptul de a se întoarce în următorii 30 de ani.

De ce o avea Pleșu nevoie de susținere, și mai ales de ce de o susținere publică, populară (nu?) și de masă (nu?)? Mie mi se pare că domnul Pleșu este un luptător destul de aprig. Ba mai mult, necoborându-se la nivelul Antenei 3 și combătând fin și superior mizeria, Andrei Pleșu e chiar câștigătorul acestei lupte. Lupta în care unul punctează elegant, ca la scrimă, iar maimuțele înnebunite dau cu capetele de gratiile cuștii. Să susții scrimerul când acesta se antrenează fără să fie în pericol, împotriva unor urangutani care nu-l pot răni, înseamnă să-l faci de râs.

Și măcar de-ar fi singurul lucru din țara asta pentru care merită să ieși în stradă. Dar zău că sunt un milion mai importante. Le vezi zilnic, zi de zi, peste tot. Oameni și animale care suferă din cauza prostiei, a incompetenței, a dezinteresului, a ignoranței. Iată ce motiv bun de ieșit în stradă, poate cel mai bun. Iată defectele pe care merită să le schimbăm ca să ”avem o țară ca afară”. Să-l lăsăm pe Pleșu, nu are nevoie de noi. Știu oameni mânjiți cu rahat și mai tare de Antena 3, poate chiar mai nedreptățiți decât Pleșu. Cum suntem o democrație în care presa are instrumente de control, însă, protestul împotriva Antenei 3 poate veni dintr-o singură direcție: CNA. Noi, restul, să ne ocupăm de zonele în care CNA-ul nu are acces și competență.

PS – și să știți că Pleșan a jucat mai mult la Craiova, ha!

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: