Ploile au activat alunecările de teren la Negomir

Gospodării inundate, podeţe distruse şi oameni izolaţi. Asta au produs ploile în ultimele zile în comuna Negomir, satul Artanu. Oamenii s-au ales cu gospodăriile afectate grav în urma venirii apelor. Primarul comunei, Ion Gruescu caută sprijin la unităţile miniere din zonă pentru a-şi ajuta consătenii.

Peste 20 de gospodării din satul Artanu au fost afectate de căderea ploilor în ultimele zile şi aproape 15 podeţe au fost complet distruse. Căile de acces în casele sătenilor au dispărut sub apele învolburate. Satul Artanu este pentru prima dată afectat de ploile abundente după mai mulţi ani în care sătenii uitaseră deja cum e să stai cu apa în curte. „În satul Artanu au fost inundate 20 de gospodării şi 15 podeţe fiind întrerupt parţial şi total accesul în curţile oamenilor. Căile de acces au fost luate de apă. Acum este prima dată când acest sat a fost afectat de ape după şapte, opt ani de când nu a mai avut probleme”, a declarat Valentina Cauc, secretara primăriei Negomir.

Ca şi cum nu era de ajuns, ploile au dat startul şi alunecărilor de teren, care se mai domoliseră în ultima perioadă. „În urma ploilor au devenit active şi alunecările de teren fiind afectat drumul ce face legătura cu localitatea Rovinari”, a adăugat Valentina Cauc.

Situaţia a fost atât de gravă încât intervenţia pompierilor a fost necesară pentru a scoate apa din curţile oamenilor. „A fost adusă o maşină de pompieri pentru a trage apa din curţile oamenilor însă măcar ne bucurăm că nu au fost afectate clădirile propriu-zise”, a precizat secretara.

Unităţile miniere au sărit în ajutor

Primarul comunei Negomir, Ion Gruescu s-a mobilizat imediat şi a luat măsuri ca oamenii să poată pătrunde cât mai repede în gospodăriile lor. De altfel, primarul Gruescu a căutat sprijin la unităţile miniere din zonă pentru a-l ajuta cu utilaje cu care să repare daunele produse de ploi. „Am adus în comună mai multe tuburi, în jur de zece, ca să înlocuim podeţele care nu au făcut faţă, erau de dimensiuni mici şi au fost complet distruse. Am contat pe sprijinul unităţii miniere Pinoasa iar acum urmează să vorbesc cu directorul de la Jilţ pentru un utilaj cu care să refacem intrările în gospodării. Sunt câteva din astea afectate care au probleme grave, pur şi simplu nu au pe unde să intre şi trebuie să rezolvăm problema cât mai repede”, a declarat Ion Gruescu, primarul comunei Negomir.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: