Poarta Sărutului, monitorizată online

Specialiştii de la Institutul Naţional de Optoelectronică monitorizează din nou operele lui Brâncuşi. În această perioadă, se fac măsurători şi scanări asupra Porţii Sărutului. O staţie de monitorizare a fost amplasată pe Poarta Sărutului, rolul acesteia fiind acela de a putea verifica starea operei chiar şi online.

O echipă a Institutului Naţional de Optoelectronică verifică gradul de uzură al operelor brâncuşiene. Modificările datelor vor ajunge în timp real la specialişti datorită staţiei de monitorizare, amplasată pe Poarta Sărutului. „Am început a doua campanie de vară pentru măsurarea condiţiilor stabilităţii şi calităţii materialelor. Suntem în faza în care am instalat o staţie de monitorizare pe termen lung, în timp real a tuturor condiţiilor de mediu, microclimat, calitatea aerului şi presiuni din mediu, viteza aerului, vântului căderile precipitaţilor”, a declarat Roxana Rădvan, reprezentantul Institutului Naţional de Optoelectronică.
Concluziile acestor cercetări vor putea fi folosite de autorităţi atât în cazul conservării operelor, dar şi în vederea efectuării unor lucrări de restaurare. „Se va prezenta un plan pentru o eventuală intervenţie care va presupune stabilizarea materialelor, a chiturilor, mortarelor şi, pe alocuri, probabil, unele suprafeţe care vor cere decontaminări sau curăţare. Asta se va stabili în perioada următoare, sperăm că în decurs de două luni, împreună cu restauratorii şi geologii”, a declarat Roxana Rădvan, reprezentant al Centrului de Restaurare prin Tehnici Optoelectronice CERTO, din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică Turnu Măgurele.
INTERNET
Staţia amplasată pe Poarta Sărutului permite verificarea stării operelor non-stop, inclusiv pe online. Specialiştii de la Bucureşti au posibilitatea de a vedea, pe internet, care este efectul vântului şi al ploilor asupra operelor brâncuşiene.

Vizualizări: 600

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: