Ponta, victima lui Coldea?

Procurorii anticorupţie au ajuns şi la familia premierului Victor Ponta, taman în perioada în care liberalii se chinuiesc, dar nu reuşesc, să înlăture PSD de la guvernare. Cum în România nu prea este bine să credem în coincidenţe, trebuie să ne întrebăm din nou, ca în multe alte cazuri: de ce acum?

Elena Udrea vorbea, în celebrul interviu acordat pentru HotNews înainte de a fi reţinută de procurori, despre implicarea şefilor de servicii secrete în politică. Pe scurt, spunea că generalul Florian Coldea – comandatul militar al SRI – l-a susţinut pe Iohannis în campanie, iar Maior – şeful politic al serviciului, pe Ponta. După alegeri, Maior a fost pus să demisioneze, iar Coldea se va implica în facerea unei alte majorităţi parlamentare, spunea Udrea. Cum? Simplu, Coldea este deţinătorul secretelor politicienilor şi ziariştilor, pe care le foloseşte când este nevoie. Cu alte cuvinte, SRI face poliţie politică în România, susţinut de cătuşele manevrate de procurorii DNA, atunci când unii politicieni nu înţeleg de vorbă bună că trebuie să se dea la o parte.

Ar fi un film bun, cu şanse la premii internaţionale pentru scenariu. Şi totuşi, nu cred că Udrea este departe de adevăr. Ba chiar cred că vorbeşte din experienţă, ştiind că atunci când ea şi Traian Băsescu au fost la butoane au procedat la fel. Doar se ştie că sunt partide întregi, cum ar fi UNPR şi PC, care acţionează la ordin, dar şi fracţiuni din alte partide.

PSD este un partid profund corupt, condus de un politician slab, care ar fi bine să plece o vreme de la guvernare, până se repară. Dar, nici noul PNL nu este departe de această caracterizare, întreaga clasă politică fiind copleşită de mediocritate şi interese de grup. Iohannis pare deocamdată din alt film, din acea Românie în care dorim cu toţii să ajungem. Are nevoie de un guvern care să îi susţină proiecte, de un parlament care să meargă pe acelaşi drum cu el, ceea ce nu este cazul cabinetului Ponta şi al majorităţii PSD. Dar, dacă noul PNL ajunge la putere prin şantaj şi prin poliţie politică, înseamnă că Iohannis nu este cu nimic mai bun decât Băsescu sau Ponta. Remarc la PNL doar un plus de ipocrizie, minţindu-ne în faţă că ei nu promit funcţii, nu negociază dosare, ci atrag parlamentarii cu un program. Poate ne arată şi nouă programul miraculos, care a reuşit să schimbe comportamentul parlamentarului român, obişnuit să îşi negocieze fiecare vot în interes personal.  

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: