Președintele BNS, despre pornirea excavatorului de la Roșiuța: A fost un gest disperat

Minerii de la Cariera Roșiuța au amenințat că pornesc miercuri un excavator blocat din cauză că Ministerul Mediului tergiversează eliberarea unui aviz pentru scoaterea de circuitul silvic a două hectare de pădure care se află în fața utilajului. Muncitorii nu mai pot lucra, dar cei din ministere nu au niciun stres. Abia în ziua protestului, premierul Orban i-a convocat pe miniștrii de la Mediu și Economie la o discuție cu conducerea Complexului Energetic Oltenia. Minerii au pornit excavatorul, dar conducerea companiei a anunțat că nu s-a intrat ilegal în terenul forestier, așa cum amenințaseră salariații, ci doar a fost verificată starea tehnică a utilajului. Președintele BSN, Dumitru Costin, atrage atenția asupra faptului că a fost un gest disperat al minerilor.

Durează ani buni fiecare extindere de front de lucru pentru carierele miniere din Gorj. Mai întâi trebuie cumpărate terenurile, într-un județ în care sunt o grămadă de cazuri în care nu se știu proprietarii. Dacă terenul este unul forestier, mai durează câțiva ani până când organele abilitate sunt de acord cu defrișarea. Într-o țară în care mii și mii de hectare sunt defrișate nimeni nu știe cum, în munți, pentru CEO nu se dă aviz nici pentru două hectare, deși vorbim despre o activitate economică de siguranță națională.

Președintele Blocului Sindical, Dumitru Costin, a vorbit despre situația în care se află angajații din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Acesta spune că gestul minerilor de la Cariera Roșiuța de a porni excavatorul a fost unul disperat, existând dorința de a avea un loc de muncă și de a nu rămâne fără venituri.

”Tocmai ce am încheiat o convorbire cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, care mi-a confirmat că se afla în drum spre Guvern, acolo unde are loc o ședință cu caracter de urgență. Astăzi vor găsi o soluție în regim de urgență pentru a se intra în legalitate. Până la urmă, este o solicitare din anul 2019, pentru care nu s-a găsit timp pentru a fi discutată și analizată o variantă corectă. Astfel, nu se puneau în pericol locurile de muncă ale angajaților din cadrul companiei energetice. Domnul director Burlan spune că și-au asumat o chestie ilegală și elemente de natură penală? Nu! Oamenii au făcut acest gest din disperare pentru a-și păstra locul de muncă. Mi se pare prea mult să pui în pericol mii de locuri de muncă, doar pentru că nu știu ce motive invocă unii sau alții”, a spus Dumitru Costin, la Târgu Jiu Tv.

CE Oltenia a făcut verificări cu privire la pornirea excavatorului E05 din cadrul Carierei Rosiuta – EMC Motru, precizând că nu a fost afectat fondul forestier. “Periodic, excavatoarele stationare sunt pornite cu scopul verificarii starii tehnice a utilajului conducator si a liniei tehnologice”, a explicat compania.

În realitate, a fost un prim protest în care nu s-a încălcat legea, dar nu se știe ce urmează. Liderii de sindicat avertizează în continuare că minerii au de ales între a face ceva ilegal sau a-și pierde locurile de muncă.

Vizualizări: 3,323

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: