Primăria Târgu-Jiu plăteşte la bănci cinci miliarde lunar

Primăria Târgu Jiu plăteşte lunar câte 5 miliarde de lei vechi pentru creditele contractate în ultimii ani. Reprezentanţii primăriei spun că bugetul de 2000 de miliarde de anul acesta este unul de criză chiar dacă este mai mare decât cel din 2009 cu circa 100 de miliarde. Municipalitatea are rate la trei bănci. Cel mai vechi împrumut a fost contractat acum 4 ani, iar celelalte în ultimii 2 ani.

Credite de sute de miliarde

Primăria a împrumutat 160 de miliarde de lei vechi de la Dexia, o societate româno-austriacă, pentru realizarea nocturnei şi o parte din lucrările de amenajare a zonei centrale; 45 de miliarde de lei de la BCR, pentru realizarea canalizării de pe Victoria şi strada Mărgăritarului, şi 37 de miliarde  de lei de la BRD, cel mai recent credit, pentru finalizarea lucrărilor de amenajare a centrului. “Bugetul local pe 2010 este de aproape 2000 de miliarde de lei vechi, din care 360 de miliarde sunt pentru investiţii, 300 miliarde pentru serviciile publice, 670 miliarde pentru plata profesorilor, iar restul pentru cheltuieli de funcţionare. Bugetul din acest an este unul de criză şi credem că nu va fi realizat decât în proporţie de 80-85% din cauza scăderii materiei impozabile. Bugetul este foarte afectat de disponibilizările şi falimentul firmelor din ultima perioadă. Au apărut probleme şi pe proprietatea agenţilor economici, băncile nemaifiind interesate de gajul pe clădiri. Valoarea ratelor lunare pentru credite este de 5 miliarde de lei”, a declarat Narcisa Cristea, directorul economic al Primăriei Târgu Jiu.

Un centru de miliarde

Modernizarea centrului din municipiul Târgu Jiu a ajuns să fie cel mai costisitor proiect al primăriei. Până acum, municipalitatea a cheltuit nu mai puţin de 120 de miliarde de lei ca să modernizeze o parte din lucrare, mai precis de la Prefectură până la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”. Pentru cealaltă jumătate, conform proiectului, mai are la dispoziţie doar 40 de miliarde de lei, bani pe care i-a alocat deja de la bugetul local pe anul 2010.

Deşi pentru prima jumătate a centrului au fost cheltuiţi trei sferturi din bani, reprezentanţii primăriei sunt încrezători că banii rămaşi le vor fi suficienţi pentru terminarea lucrărilor. „În această parte a centrului vor fi efectuate lucrări de consolidare a infrastructurii, vor fi făcute două fântâni arteziene, spaţii verzi şi alei”, afirmă Marius Ionescu, directorul tehnic al primăriei Târgu Jiu.

Lucrările de modernizare a centrului municipiului Târgu Jiu au fost începute în urmă cu aproape doi ani iar conform proiectului termenul de execuţie este de trei ani.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: