Primăria Tismana, fără bani pentru asistenţii personali

Primăria Tismana nu mai are bani pentru asistenţii personali ai persoanelor cu handicap. Oamenii pot să îşi piardă locul de muncă în orice moment, iar persoanele cu dizabilităţi din comună să rămână fără suport. Primarul comunei, Marian Slivilescu, spune că situaţia se poate prelungi. De la an la altul primăriile se confruntă cu această problemă, care poate dura şi o jumătate de an.

Asistenţii personali ai persoanelor cu handicap au fost din nou daţi uitării. La fel ca în anii trecuţi, pentru aceştia nu se mai găsesc bani la buget. Deşi acest an este abia la jumătate, primăriile din judeţul Gorj deja se confruntă cu această problemă. Primarul Marian Slivilescu din Tismana are de plătit 700 de milioane lei vechi pe lună pentru cei care au grijă de oamenii fără picioare sau orbi, dar nu a primit nimic de la Finanţe. „În comună sunt 80 de asistenţi personali pentru care nu avem bani dinluna iunie. Nu ştiu cât va dura situaţia respectivă. Pentru asigurarea salariilor nouă ne trebuie 600-700 milioane lei vechi pe lună. Aceşti bani ar trebui să ne vină de la bugetul de stat, dar cred că este o problemă la nivel naţional. Nu sunt bani. Acestea sunt obligaţii ale statului”, spune primarul Marian Slivilescu. Răspunsurile venite de la forurile superioare nu îi pot mulţumi pe oamenii care nu au cu ce să mai trăiască. „Sunt oameni care vin la primărie să ne solicite sprijin. Oamenii trebuie să îşi achite unele obligaţii, iar faptul că noi le arătăm două adrese nu îi poate mulţumi. Nu înţeleg această lipsă de preocupare tocmai faţă de oamenii cei mai afectaţi. Sunt oameni fără picioare, orbi. Au venit la primărie oameni în cârje care ne-au rugat să îi ajutăm pentru că nimeni nu le mai dă nici alimente”, menţionează Marian Slivilescu.

AJUTOR

Autorităţile locale nu ştiu la cine să mai apeleze pentru a rezolva această situaţie cu care se confruntă anual. „Noi resurse proprii nu avem pentru că pe raza comunei nu avem agenţi economici care să vireze sume de bani la buget. Veniturile sunt mici. Dacă bani nu vin aceşti oameni nu au cu ce să trăiască. Nu înţeleg de ce comisiile tot dau avize pentru această categorie, iar atunci când trebuie să vireze banii nu se ţin de cuvânt”, mai spune Slivilescu.

PROGRAM

Tot pentru a răspunde nevoilor oamenilor noul primar Marian Slivilescu a luat decizia ca primăria din Tismana să fie deschisă şi sâmbăta timp de două ore, de la 9 la 11. Primarul menţionează că a luat această hotărâre deoarece vinerea această instituţie se închide mai devreme. Noul program nu depăşeşte norma de lucru a salariaţilor din primărie.

LUCRĂRI

 Primarul vrea să demareze şi o serie de lucrări în comună în perioada imediat următoare. „Suntem în perioada de evaluare a posibilităţilor financiare. În perioada următoare avem în vedere înlocuirea unor porţiuni la conductele de apă în satele Vânăta şi Ungureni şi realizarea covorului asfaltic pe o porţiune de un kilometru”, mai spune Marian Slivilescu.

 

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: