Proteste și antiteste

Proaspătul neutru în privința proiectului de exploatare de la Roșia Montană, Traian Băsescu, fost mare susținător al proiectului, a sesizat ceva corect în noul război care s-a creat, cel dintre goldiști și antigoldiși: faptul că, cel puțin, protestele de la Universitate anti-RMGC sunt sincere și credibile. Cele ale așa-zișilor mineri din Roșia Montană seamănă grețos de mult cu campaniile PSD de manevrare a săracilor întru atingerea a te-miri-ce obiective îndoielnice.

Mai mult filmulețe făcute în Roșia Montană, în special cu ocazia vizitei parlamentarilor care se presupunea c-ar fi trebuit să se hotărască, văzând situația de la fața locului, dacă exploatarea este sigură și dacă oamenii și-o doresc, au arătat cum ”minerii care vor să muncească” sunt de fapt niște oameni prost îmbrăcați și la fel de prost mobilați interior, fără dinți și fără păreri, aduși cu autobuze și microbuze din Alba și județele din împrejurimi pentru a ieși ”la număr” . Mai mult, ”minerii” ceilalți, angajații mai vechi ai RMGC, în mod miraculos toți vlăjgani peste 1,90, au instituit deja un regim de teroare în zonă, protestatarii reali, cei anti-proiect, fiind deseori reduși la tăcere cu forța sau prin amenințarea cu forța.

Oricâte argumente pro-exploatare ai avea, oricât ai clama rezistența la industrializare asemănătoare cu protestele oamenilor care nu-și doreau ca primele căi ferate să treacă prin satele lor, nu-ți poate fi simpatică o companie care se folosește de astfel de tertipuri de prost-gust și de manipulări de un nivel elementar, evidente pentru orice nu e cretin, ca să demonstreze ceea ce ei pretind că e adevărul: că exploatarea cu cianuri este o metodă sigură și că oamenii din zonă își doresc, majoritatea, deschiderea minei. Dacă ar fi așa, ce nevoie ar mai avea de minciuni, șpăgi și tentative de intimidare?

Până atunci, la ora la care eu scriu acest text, în București trebuie luată urgent o decizie grea de către protestatarii sinceri: ies pe stradă în număr la fel de mare și pe ploaie sau amână salvarea României pentru o dată ce o vom stabili ulterior?

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: