Răuţ: Sindicatele din Gorj nu au reprezentativitate pentru negocierea CCM

Conducerea Complexului Energetic Oltenia se pregăteşte pentru prima rundă de negociere a contractului colectiv de muncă planificată pentru data de 1 noiembrie. Directoratul împreună cu sindicatele pregătesc o propunere de contract pe baza căruia să se poată lucra la negocieri. Potrivit directorului de Resurse Umane, până la sfârşitul lunii octombrie, formaţiunile sindicale sunt aşteptate să-şi depună documentele pentru a participa la negocieri.

O primă rundă de negociere a contractului colectiv de muncă pentru angajaţii din cadrul Complexului Energetic Oltenia va avea loc la data de 1 noiembrie. În momentul de faţă, conducerea CEO pregăteşte o propunere de contract. “Condiţia legală e ca negocierea unui nou contract colectiv de muncă să înceapă cu 60 de zile înaintea expirării celui existent. Ca atare o primă rundă de negocieri va avea loc în data de 1 noiembrie. Vor fi specialişti şi de o parte şi de alta. În momentul de faţă, se selectează şi se cartografiază toate cele patru contracte de muncă existente până acum. Comisiile dezbat lucrurile amănunţit. Vrem să intrăm în negocieri cu o propunere de contract la care părţile să poată veni cu texte din contractele vechi”, a declarat Ion Răuţ, director Resurse Umane CEO.

Patru contracte trebuie armonizate

Formaţiunile sindicale din cadrul Complexului Energetic Oltenia sunt aşteptate să-şi manifeste intenţia de a participa la negocierea contractului colectiv de muncă până la sfârşitul lunii octombrie. Ion Răuţ spune că nici un sindicat nu are reprezentativitate. “Până la data începerii negocierilor aşteptăm din partea tuturor formaţiunilor sindicale să depună documentele din care să reiese că au dreptul de a participa la negocieri. De regulă, sindicatele pot participa la negocieri fie prin reprezentativitate, fie prin reprezentare. Până la ora actuală, nici un sindicat din Gorj nu e reprezentativ. Practic, nici unul nu întruneşte condiţia de a avea 50% plus 1 membrii din rândul salariaţilor. Ca atare, sindicatele vin la negocieri prin reprezentare de către federaţiile la care sunt afiliate”, a declarat Ion Răuţ. Acesta a mai precizat că fi dificil să se armonizeze toate cele patru contracte de muncă.  

Mitrescu: Avem mandatat FNME pentru negocieri

Constantin Mitrescu, preşedintele Sindicatului „Energia” Rovinari, a confirmat că sindicatele din CE Oltenia nu au reprezentativitate, dar vor fi reprezentate de Federaţia Naţională Mine Energie: „Complexul Oltenia are 19.000 de angajaţi. Ca să ai reprezentativitate, ar trebui să ai jumătate plus unu dintre salariaţi. Jilţul are 2.500, Golea 2.400, eu şi cu Iovan câte două mii. Dar noi am mandatat FNME să ne reprezinte. Peste 93% din angajaţii complexului sunt afiliaţi la FNME”.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: