Recenzorii intră în priză

Peste 2.500 de recenzori vor intra de azi în priză și vor lua la rând locuințele din județul Gorj pentru a colecta datele necesare Recensământului Populației și Locuințelor.  Timp de 12 zile, în perioada 20-31 octombrie, se va pune umărul la realizarea unei ample baze de date ce va oferi informații referitoare la populație, șomaj, educație, etnie, religie, persoane plecate în străinătate, dizabilități sau locuințe. Participarea la acest proces este obligatorie, persoanele care refuză riscă amenzi de până la 5.000 lei.

Directorul Direcției Județene de Statistică Gorj, Gheorghe Popescu, spune că participarea la Recensământul Populației și Locuințelor este obligatorie în perioada 20-31 octombrie. În cazul în care persoanele au fost căutate în repetate rânduri la reședință și nu au fost găsite, acestea trebuie să se prezinte la comisiile locale în ultima zi a acestui proces. Formularele care trebuie completate au în jur de 100 de întrebări și urmăresc probleme legate de migrația internă și internațională, șomaj, etnie, religie, dizabilități sau locuințe. „În cazul în care persoana absentează de la reședință pentru mai puțin timp de 12 luni se va spune de câte luni lipsește și unde locuiește, precum și motivul absenței din localitate”, spune Gheorghe Popescu. „O baterie de întrebări se referă la dizabilități. Este vorba de dificultăți de vedere, auz, mers, memorare, îngrijire proprie, comunicare. Aici se vor preciza cauzele și dacă persoana are însoțitor sau nu”, susține Gheorghe Popescu.

Acesta consideră că prin intermediul acestui proces se va stabili o rată reală a șomajului din Gorj. „În ceea ce privește caracteristicile educaționale, se înregistrează cel mai înalt nivel absolvită de persoana respectivă, precum și instituția de învățământ pe care o urmează și dacă folosește și cum în mod curent Internetul. În urma datelor colectate, Gheorghe Popescu spune că se va determina exact numărul de șomeri și se va întocmi o rată a șomajului reală, nu cea înregistrată la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă. Se mai urmărește și forma de protecție socială în cazul șomerilor”, spune acesta.

ÎNTREBĂRI OPŢIONALE

Există și o serie de întrebări peste care cei intervievați pot să treacă. „În ceea ce privește caracteristicile etno-culturale, acestea sunt de o sensibilitate deosebită pentru că ele se completează pe baza liberei declarații, fără niciun fel de constrângere a persoanei intervievate. Acestea se referă la etnie, la limbă maternă și la  religie. Etnia sau limba maternă poate să coincidă sau nu. Se poate să nu se răspundă la aceste întrebări. Totul depinde de puterea de convingere a recenzorului”, explică Popescu.

VIZITE

Ieri s-a desfășurat vizita preliminară în sectoarele de recensământ de pe raza județului Gorj în vederea evitării omisiunilor sau dublele înregistrări. „Tot ieri au fost  avut loc o informare asupra importanței recensământului și pentru a fi programate întâlnirile cu recenzorii. Persoanele care nu sunt găsite au obligația să se prezinte în ultima zi a Recensământului la comisiile locale respectiv”, spune Gheorghe Popescu, directorul Direcției Județene de Statistică Gorj. Pentru acest proces este pus la dispoziția populației un număr de telefon, respectiv 1863, care poate fi utilizat pentru a fi sesizate eventualele nereguli și pentru întrebări.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: