Revolta agricultorilor care primesc sancţiuni în loc de subvenţii

Peste 100 de agricultori ameninţă cu proteste pentru că în loc să primească subvenţii de la APIA s-au trezit acasă cu înştiinţări cum că sunt sancţionaţi deoarece au declarat incorect suprafeţele agricole! Aşa se face că oamenii trebuie să dea înapoi şi câte 15 milioane de lei vechi.

Aceste sancţiuni, pentru declararea incorectă a suprafeţelor agricole, constă în restituirea banilor pe care i-au primit in 2007- 2008. Atunci, declaraţiile oamenilor au fost luate de bune, fără să facă nimeni nicio verificare în teren. O astfel de măsură s-a luat însă după ce subvenţiile au fost deja date, s-au făcut măsurători prin satelit, şi s-a constatat că au fost luate pe nedrept.  Oamenii spun însă că au fost corecţi şi cer acum măsurători la faţa locului.

“Când s-au dat subvenţiile nu a venit nimeni să facă măsurători, acum după atâta timp le fac prin teledetecţie. Nu se poate aşa ceva. Mie mi-a ieşit că am declarat in plus două hectare. Nu se poate aşa ceva, e o suprafaţă prea mare. Să vină să facă măsurători la faţa locului nu din avion. Îşi bat joc de noi. De unde să le dăm banii înapoi“, a declarat Amza Nicolae, unul dintre agricultorii revoltaţi că trebuie să dea bani la APIA.

Agricultorii ameninţă cu proteste

În cazul în care nu va veni nimeni să le măsoare terenurile, agricultorii ameninţă cu proteste. “O să ieşim în stradă. Ne ducem şi protestăm în faţa Prefecturii. Nu am mai văzut aşa ceva. Ăsta e un fenomen pe Terra, cum spun italienii“, spune un localnic.

Unii localnici au de returnat către APIA şi câte 16 milioane de lei vechi. Mai rău este sunt oameni care au de returnat bani, dar spun că nu au primit nicio subvenţie în ultimii 3-4 ani. “Aşa ceva este imposibil. Mi-a venit acasă adresă că am de returnat 16 milioane de lei vechi. De unde să dau banii ăştia dacă eu nu am luam subvenţii. În situaţia mea mai sunt şi alţii, dar nu dăm niciun ban“, a mai spus una dintre persoanele hotărâte să iasă în stradă.

După ce s-au trezit în această situaţie localnicii au apelat la primarul localităţii care a chemat în comună un reprezentant al APIA Gorj. A fost însă greu să se înţeleagă cu oamenii. “Oamenii sunt într-adevăr foarte revoltaţi. Dar trebuie să înţeleagă această situaţie. Cei care au declarat suprafeţe agricole mai mari trebuie să restituie banii din subvenţiile pe care le-au luat. Au însă şi posibilitatea să conteste în instanţă această decizie“, reprezentantul APIA Novaci.

Numărul agricultorilor sancţionaţi va fi mult mare, de ordinul sutelor, însă deocamdată nu au primit toţi aceste înştiinţări de returnare a subvenţiilor.

„Ăsta e un fenomen pe Terra, cum spun italienii“

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: