România intră în „fără plată”

Ţară tristă, plină de umor. Cam aşa s-ar putea caracteriza România, dacă ne uităm la cât de glumeţi sunt politicienii de toate culorile şi toate nivelurile pe de o parte sau cât gol e în buzunare şi frigidere pe de altă parte. Victor Ponta spunea zilele trecute că Traian Băsescu are de ce să fie mulţumit de el ca premier, pentru că în sfârşit în ascultă cineva, că Boc nu pricepea niciodată ce-i cerea preşedintele. Măi să fie, Ponta zice că e mai Boc decât Boc? Preşedintele Traian Băsescu îşi trimite fiicele să facă copii din patriotism, că altfel devenim în 20-30 de ani minoritatea naţiunii rome. Hă, hă, hă, a completat preşedintele.

Parlamentarii nu se lasă nici ei mai prejos. Oricât s-ar plânge aleşii noştri că vrea nu ştiu cine să decredibilizeze parlamentul, zău că şi-o fac cu mâna lor. Şi analiştii politici au avut ieri preocupări interesante, au legat anchetarea frumuşelului primar de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, de către DNA, de idila pe care se spune că ar avea-o cu blonda preferată a preşedintelui, Elena Udrea, idilă care ar fi dus de fapt la divorţul acesteia. Măi să fie, cât ar fi DNA de comandat politic, dar chiar să participe la scene din astea de gelozie? Trebuie să fie tot o glumă, sunt lucruri care pur şi simplu nu pot fi adevărate, nici măcar în România.

Ei bine, ştirea care mi-a atras mie atenţia ieri este aceea că sacul cu bani e gol. Ministerul Muncii şi-a făcut calculele şi a transmis guvernului că trebuie să trimită funcţionarii în concedii fără plată, câte o zi pe săptămână, altfel nu vor mai fi bani de salarii. O măsură care a fost luată şi în 2009, care poate fi tolerată o lună-două, dar problema este că de data asta va fi pe termen ceva mai lung.

Toate instituţiile publice au atras atenţia că bugetul le acoperă cheltuielile pe 6-7 luni. Toţi aşteaptă rectificarea din iulie, dar să nu ne mirăm că pentru mulţi va fi pe minus.

Premierul Ponta a cerut încă de la începutul anului această reducere de cheltuieli salariale la stat cu 15%. I s-a transmis de peste tot că personalul în instituţii este subdimensionat, că nimeni nu are de unde să dea afară. Realitatea o ştim toţi, o ştie şi premierul, unii muncesc cu adevărat, alţii au propte politice şi nu pot fi daţi la o parte. În România nu se vrea să se facă reformă, dar aceasta va fi inevitabilă atunci când banii se vor termina.

Vizualizări: 197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: