Ruşeţ, pus să aleagă între sindicat şi parlament

Senatorul PDL Ion Ruşeţ ar putea deveni incompatibil cu funcţia de lider sindical, ca urmare a unei iniţiative legislative promovate chiar de colegii lui democrat-liberali din Senat. Ruşeţ este prim-vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie, precum şi preşedinte al Uniunii Sindicale Mine-Energie Jilţ Turceni.

Senatorii PDL au iniţiat două propuneri legislative prin care liderii federaţiilor şi confederaţiile sindicale nu mai pot fi parlamentari şi nici acţionari majoritari în societăţile care derulează contracte cu societatea de stat pe lângă care aceştia activează în calitate de sindicalişti. Incompatibilitatea vizează funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte, secretar şi trezorier al federaţiilor şi conferederaţiilor sindicale.

Democrat-liberalii propun, în acest mod, modificarea Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, în scopul de a "asigura o autonomie autentică sindicatelor şi pentru a le pune la adăpost de orice imixtiune a factorului politic".

Totodată, o altă propunere legislativă a senatorilor PDL vizează modificarea Legii sindicatelor, prin interzicerea preşedinţilor, vicepreşedinţilor, secretarilor şi trezorierilor de a fi acţionari majoritari în societăţile care derulează contracte cu societatea de stat pe lângă care aceştia activează în calitate de sindicalişti.

Astfel, "preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii şi trezorierii federaţiilor şi confederaţiilor sindicale la societăţile cu capital majoritar de stat sunt incompatibili cu funcţia de administrator, acţionar majoritar la o societate comercială care derulează contracte cu societatea la care deţin funcţiile sindicale de mai sus", propun senatorii PDL.

Cele două propuneri legislative urmează să intre în atenţia şi dezbaterea Senatului în calitate de primă cameră sesizată. Senatorul Ruşeţ nu a putut fi contactat ieri pentru a spune ce ar alege între mandatul de parlamentar şi funcţia sindicală. Decizie dificilă dacă avem în vedere faptul că veniturile de la sindicat sunt de trei ori mai mari decât cele din parlament.

Vizualizări: 81

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: