Ruşeţ vrea să salveze Castrul Roman

Castrul Roman de la Bumbeşti Jiu este pe cale de dispariţie. Cel puţin asta susţine senatorul Ion Ruseţ, într-o interpelare adresată ministrului Culturii. Parlamentarul precizează că autorităţile locale nu au luat nicio măsură pentru a-l conserva, iar pe zi ce trece situl arheologic se degradează.

Senatorul de Gorj, Ion Ruşeţ  a înaintat o interpelare către ministrul Culturii, Kelemen Hunor, în care susţinea că autoritatile locale nu au luat nici o măsură pentru conservarea şi restaurarea Castrului Roman de la Bumbeşti Jiu. Astfel, senatorul îi cere ministrului să găsescă soluţii pentru a fi rezolvată această problemă “Din păcate, organele locale abilitate par să nu înţeleagă valoarea istorică a acestui sit arheologic, fiind lăsat să se degradeze. În afară de faptul că nu s-a întreprins nici o activitate de restaurare, nici măcar nu este valorificat din punct de vedere didactic, imagologic sau turistic”, se arată în interpelarea semnată de Ion Ruşeţ

Autorităţile locale se bâlbâie

Castrul Roman se află în administrarea primăriei din Bumbeşti Jiu. Mai marii primăriei  nu prea ştiu ce se întâmplă cu situl şi, mai mult decât atât, se contrazic în declaraţii. În timp ce unul spune că s-au alocat bani de la bugetul local pentru restaurarea monumentului, celălalt neagă. „Am prevăzut în buget o sumă, ce-i drept mică, de un miliard de lei,  pentru aşezăminte culturale, pentru Castrul Roman şi pentru bisericile din localitate”, a spus viceprimarul din Bumbeşti- Jiu, Ilie Crintea. Acest lucru nu este confirmat şi de primarul Constantin Bobaru. „Nu s-a făcut nimic deocamdată. În momentul acesta nu sunt prevăzute sume în buget pentru această activitate, pentru astfel de cheltuieli şi până nu vom reuşi să identificăm o sursă de finanţare noi nu vom putea face nimic”, a precizat Constantin Bobaru. 

Muzeul strânge mărăcinii

Până una, alta, reprezentanţii Muzeului Judeţean Gorj vor încerca să întreţină monumentele prin curăţirea terenului de iarbă şi gunoaie şi urmează să monteze porţi astfel încat animalele să nu mai aibă acces pe situl arheologic. „Este obligaţia noastră morală să conservăm acest monument. Vom defrişa vegetaţia care a năpădit zidurile, să facem o igenizare din punct de vedere al deşeurilor menajere aruncate de tot felul de neaveniţi, vom monta două porţi pentru a nu mai permite accesul animalelor”, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

Un ONG vrea să restaurareze Castrul Roman

Asociaţia PRO VERTICAL intenţionează să atragă fonduri europene pentru restaurarea şi conservarea Castrului Roman şi a început deja demersurile. ”Încercăm să atragem fonduri europene pentru restaurarea acestor monumente. Am făcut o adresă către consiliul local din Bumbeşti Jiu prin care le-am solicitat un parteneriat. Au fost de acord, însă numai dacă vor dispune de fonduri la bugetul local, deoarece este nevoie de o cofinanţare, consiliului local trebuie să contribuie cu 2% din suma totală”, a spus Aura Stoenescu, preşedinta asociaţiei. Experţii estimează că este nevoie de peste 10 milioane de euro pentru restaurarea celor trei castre romane, respectiv cel din piatră şi cele două din pământ.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: