S-a terminat! Autorităţile locale îl îngroapă pe Brâncuşi!

Operele sculptorului de la Hobiţa, Constantin Brâncuşi, de la Târgu Jiu - Coloana fără Sfârşit, Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii - nu vor mai ajunge vreodată acolo unde le este locul, pe lista marilor opere din patrimoniul mondial, deoarece la Târgu Jiu primar este Florin Cârciumaru, viceprimari Iulia Vână şi Aurel Popescu, iar la Guvern deputatul de Gorj, Victor Ponta. Un raport al UNESCO arată că autorităţile au fost înştiinţate încă din 16 ianuarie 2015 că nu sunt întrunite condiţiile pentru includerea în patrimoniul mondial, dar la Târgu Jiu nu s-a scos o vorbă. La Primăria Târgu Jiu se minte în continuare: viceprimarul Iulia Vână a declarat joi că Ministerul Culturii a retras dosarul de candidatură şi că va fi depus din nou la anul, viceprimarul Aurel Popescu a infirmat retragerea candidaturii, iar primarul Florin Cârciumaru a dat vina pe Ministerul Culturii. Respingerea dosarului aduce după sine şi imposibilitatea de a mai aplica vreodată.

UNESCO a publicat raportul din urma şedinţei din iunie-iulie unde este scris negru pe alb că Ansamblul „Calea Eroilor“ de la Târgu Jiu a fost respins şi nu va mai intra pe lista patrimoniului mondial. Exploatată ca o idee de campanie electorală în 2014, includerea operelor brâncuşiene în UNESCO părea fapta cu care municipalitatea şi Statul vor şterge din memoria publică toată batjocura din ultimii zeci de ani.

Raportul UNESCO din această lună arată că membrii comisiei au înclinat spre acceptarea în lista operelor patrimoniului mondial a Coloanei fără Sfârşit. Oricum, municipalitatea a construit dosarul prin prezentarea a cinci opere, punând la socoteală şi Aleea Scaunelor şi cele două bănci din piatră din zona Porţii Sărutului. În plus, Primăria şi Ministerul nu au folosit prea mult numele lui Brâncuşi, dosarul fiind pe numele ansamblului monumental de la Târgu Jiu. Chiar dacă primăria susţine că a făcut tot ce trebuie pentru a ca operele să fie acceptate, UNESCO a concluzionat, din această documentaţie, că operele lui Brâncuşi sunt un monument funerar şi cam atât. În 12 septembrie 2014, comisia a cerut o serie de documente pe care le-a primit pe 24 octombrie, tot în octombrie fiind la Târgu Jiu şi un expert UNESCO francez, Christiane Schmuckle-Mollard. Pe 16 ianuarie, decizia de neînscriere a operelor în UNESCO fusese luată, iar autorităţile au fost înştiinţate. Probabil acesta era momentul prielnic pentru retragerea candidaturii şi păstrarea posibilităţii de a mai încerca şi altă dată.

Primăria se bâlbâie

Autorităţile locale au avut posibilitatea să spună adevărul, că operele nu au intrat în UNESCO, în luna mai, atunci când reprezentantul Românei pe lângă UNESCO, Adrian Cioroianu, a susţinut acest lucru. Imediat, Primăria a dat comunicat de presă şi a infirmat afirmaţiile. Acum, şefii municipiului- Florin Cârciumaru, Iulia Vână şi Aurel Popescu- au declaraţii diferite legate de procesul de includere a operelor.

Iulia Vână susţine că Ministerul Culturii a retras dosarul de candidatură pentru a oferi şansa aplicării în 2016-2017. Însă raportul UNESCO arată că dosarul a fost RESPINS ceea ce elimină orice retragere a candidaturii. Ea spune că nu s-a primit nici un răspuns în ianuarie, aşa cum scrie în raport şi că dosarul a fost retras de statul român. „În urma tuturor discuţiilor care s-au purtat şi cu Institutul Naţional de Patrimoniu şi cu toate forurile şi reprezentanţii ICOMOS, pentru că ar fi fost un risc foarte mare de a fi refuzat dosarul, dosarul a fost retras de la masa negocierilor. Deci, dosarul nu are un verdict negativ, nu a fost refuzat la masa rotundă a negocierilor, a fost retras de România pentru a putea să-l redepunem în 2017 cu şanse mult mai mari de includere. În momentul în care se depune un dosar şi este refuzat, nu se mai poate redepune niciodată pentru entitatea respectivă. Aşa s-a luat decizia să fie retras“, a declarat Vână.

Viceprimarul Aurel Popescu a declarat la o emisiune TV că dosarul de candidatură va fi redepus, chiar dacă a fost respins. Tot Popescu a insistat pe faptul că autorităţile publice şi-au făcut treaba. De asemenea, primarul Florin Cârciumaru a declarat că primăria a făcut tot ce trebuia şi că va mai încerca şi altă dată: „Aşa se pare, că UNESCO a respins în primă fază intrarea ansamblului de la Târgu Jiu pe lista UNESCO. În primă etapă dosarul a fost respins, vrem să depunem dosarul în continuare (...) Până la urmă responsabilitatea majoră trebuie să fie în dreptul Ministerului Culturi şi Institutului Naţional care au pregătit dosarul“.  

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: