Salarii plătite din bani de la guvern. Supraveghetor: Mi s-a părut ciudat

Complexul Energetic Oltenia supraviețuiește de luni bune din banii primiți în primăvară de la guvern, ajutorul de 251 de milioane de euro. Banii au fost dați cu împrumut pentru achiziționarea certificatelor de carbon. Dacă împrumutul nu va putea fi restituit în șase luni și în mod evident nu va fi, atunci suma va deveni un ajutor de restructurare a companiei.

Certificatele de carbon au costat mult mai puțin decât a estimat guvernul, astfel că plusul de bani a asigurat funcționarea companiei. Iulian Popescu, supraveghetor al CE Oltenia, a spus într-o emisiune la Tele 3 că la început i s-a părut ciudat ca o companie de stat să achite salariile cu bani de la guvern. “Mi s-a părut și mie inițial (n.r. - ciudat), dar dacă nu făceam asta, nu mai puteam discuta de CEO în această emisiune. De două-trei luni se plătesc salarii”, a spus Popescu. “Nici mie nu mi-a convenit. Și eu aș fi preferat să luăm certificate pentru 2020, dar ce puteam să facem? Cu ce plăteam salariile?”, a adăugat supraveghetorul.

Comisia Europeană a aprobat în februarie planul României de a acorda un împrumut temporar în valoare de 251 de milioane de euro producătorului de electricitate Complexul Energetic Oltenia. Ajutorul pentru salvare a putut fi acordat pentru o perioadă de maximum șase luni.

Pentru că nu poate rambursa suma, CE Oltenia elaborează în prezent un plan de restructurare, care presupune închiderea unor perimetre miniere și trecerea unor grupuri energetice de pe energie pe gaze. Planul va fi finalizat în august. (A.A.)

Vizualizări: 2,970

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: