Sărbătoarea Francofoniei

Ca în fiecare an, profesorii de limba franceză din CNTV Târgu-Jiu marchează Ziua Francofoniei printr-o serie de acţiuni în care vor fi antrenaţi o bună parte dintre elevii ciclului liceal. Derulate sub deviza “La France a du bon goût“, manifestǎrile din acest an îsi propun evidenţierea rafinamentului şi a bunului gust franţuzesc desǎvârşit. Astfel, tinerii vor putea descoperi în expoziţia de afişe realizate de elevii din clasele a XI-a E si H câţiva francezi celebri în lumea intreagă. Este vorba atât despre creatori de parfumuri şi modă de lux, cât şi despre personalitǎţi din sfera culturală sau istorică. În amfiteatrul liceului vor avea loc prezentǎri în Power Point realizate de elevi pe tema francofoniei, recitări în limba lui Voltaire, precum şi audiţii muzicale ale unor celebre arii franţuzeşti. Orele de limba franceză vor avea, cu această ocazie, la propriu, gustul bun al Franţei, deoarece tinerilor li se vor propune degustǎri de produse tipic franţuzeşti. Elevii se vor întrece de asemenea într-un concurs de afişe pe teme date. Câţiva dintre ei au participat cu creaţii artistice deosebite şi la concursul organizat de Centrul Cultural Francez din Timisoara pe tema “Des mots pour demain”.
Limba franceză constituie liantul unui vast spaţiu de dialog şi cooperare, cunoaştere şi progres, libertate şi democraţie, solidaritate şi schimburi economice şi culturale, spaţiu denumit Francofonia şi care a fost instituţionalizat in1986. De atunci, România celebrează oficial la 20 martie Ziua Mondială a Francofoniei.
Prezentă pe cele cinci continente, limba franceză este limba maternă a 175.000.000 de oameni şi este învăţată de alţi 82.500.000 de locuitori ai planetei. Elevii Colegiului Naţional “Tudor Vladimirescu“ vor sărbători alături de cele 60 de ţări membre în Organizaţia Mondială a Francofoniei această zi dedicată frumuseţii limbii franceze.


Vizualizări: 87

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: