Şase târgujieni cumpără locuinţele ANL în rate

Târgujienii pot cumpăra locuinţele de tip ANL în rate. Normele privind vânzarea acestor locuinţe au apărut, aşa că autorităţile locale se aşteaptă ca tinerii să se arate interesaţi de cumpărarea lor în rate. Până în prezent doar şase târgujieni au început demersurile de achiziţionare. Termenul maxim de plată al ratelor este de 25 de ani pentru cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinţei nu depăşeşte cu 50% salariul mediu brut pe economie.

Preţul locuinţelor de tip ANL din Târgu Jiu este cuprins între 18.000 şi 22.500 de euro, potrivit reprezentanţilor primăriei. “Preţul variază în funcţie de zonă, de vechimea blocului şi nu în ultimul rând de dotări. S-a estimat un preţ între 18.000 şi 22.500 euro pentru locuinţele din Târgu Jiu. Până în prezent avem şase solicitări certe în zona Dacia şi zona Debarcader. Acestea pot fi plătite în rate sau credite bancare la SC Edilitara SA, urmând apoi ca banii să fie transferaţi către bugetul de stat”, a declarat Lavinia Truşcă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

Avansul este 15%

Vânzarea locuinţelor se poate face cu achitarea integrală a preţului final, la data încheierii contractului de vânzare, din surse proprii ale beneficiarului; cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii ale beneficiarului şi/sau din credite contractate de beneficiar de la instituţii financiare autorizate, inclusiv cu garanţia statului, cu plata în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară precum şi în rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare. Potrivit normelor, în cazul achiziţionării locuinţei cu plata în rate lunare, plata avansului de minimum 15%, precum şi a comisionului de 1% se face la data încheierii contractului de vânzare în formă autentificată.

Târgujienii care optează pentru plata în rate pot să-şi aleagă perioada de timp în funcţie de veniturile înregistrate. Astfel, 15 ani pentru cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinţei depăşeşte salariul mediu brut pe economie cu cel puţin 80%, dar nu mai mult de 100%, 20 de ani pentru cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinţei depăşeşte salariul mediu brut pe economie cu cel puţin 50%, dar nu mai mult de 80% şi 25 de ani pentru cazul în care venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinţei nu depăşeşte cu 50% salariul mediu brut pe economie.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: