Scurt-circuitul, cauza probabilă a dezastrului de la Rânca

Ancheta declanşată după uriaşul incendiu de marţi noaptea de la Rânca este departe de a prezenta cauzele exacte care au făcut posibilă această nenorocire, deocamdată fiind făcută publică doar "cauza probabilă". La cât de mare a fost focul puţini se aşteaptă să fie aflată cauza exactă, autorităţile promiţând însă acum că, pe viitor, staţiunea va avea propriul echipaj de pompieri, asta pentru ca incendiile din vârf de munte să fie stinse mult mai repede.

Un comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj indică drept cauză probabilă a incendiului de la Rânca o defecţiune la instalaţia electrică de la prima din cele şase cabane care au fost mistuite de flăcări. "În urma analizării tuturor elementelor găsite la locul incendiului, comisia a stabilit cauza probabilă a incendiului ca fiind  un arc sau scânteie electrică, apărut în urma unui contact imperfect la centrala termică amplasată în prima casă  de vacanţă ce a luat foc ”, se arată în comunicatul de presă al ISU Gorj. În acelaşi comunicat se precizează şi faptul că un astfel de arc sau scânteie electrică dezvoltă o temperatură foarte mare, care poate produce incendii de genul celui înregistrat la Rânca. "Din cauza unui contact imperfect la una din rezistenţele de încălzire a agentului termic, are loc o descărcare electrică, ce degajă o temperatură foarte mare 3000-5000 0 C, urmată de scurtcircuit electric care provoacă topirea elementelor metalice ale contactului şi aprinderea materialelor plastice ale mantalei conductorului electric", se mai menţionează în comunicatul de presă al ISU Gorj.

Proprietarul rămâne cu paguba şi supărarea

Cabanele, estimate la circa 150.000 de euro fiecare, făceau parte dintr-un complex turistic al unui om de afaceri din Piteşti, Maxim Tănase, trei dintre ele fiind asigurate. Tănase ne-a precizat ieri că a solicitat poliţiştilor care efectuează ancheta în acest caz să solicite, la rândul lor, expertize tehnice şi pirotehnice, pentru a stabili împrejurările în care s-a produs incendiul. Omul de afaceri a menţionat că lemnul folosit la construirea cabanelor era ignifugat şi tratat cu patru straturi de protecţie, inclusiv împotriva cariilor şi al umezelii.

Poliţiştii implicaţi în derularea anchetei exclud varianta unei acţiuni intenţionate de incendiere a cabanelor din lemn. Anterior, Inspecţia în Construcţii Gorj a constatat că întreg complexul turistic a fost ridicat cu respectarea tuturor prevederilor legale, inclusiv a normelor în privinţa distanţei dintre clădiri. Focul care a distrus complexul turistic al acestuia a durat mai bine de cinci ore, timp în care pompierii au reuşit să aducă la Rânca doar trei autospeciale, alte trei defectându-se pe drumul de acces în vârful muntelui.

Rablele din dotarea ISU

Purtătorul de cuvânt al ISU Gorj, plt. maj. Mihai Avramescu, ne-a confirmat ieri faptul că, în urma anchetei interne, s-a constatat că la una dintre maşini a fost o defecţiune la ambreiaj, iar la cealaltă un piston s-a gripat şi nu mai pulveriza ulei pe pistoane, blocând motorul. Cea de-a treia maşină defectă aparţine Serviciului de Voluntari din Polovragi, maşina rămânând trasă pe dreapta imediat ce a început să urce pantele spre Rânca.

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: