Senatorul Greblă: Nu trebuie limitate atribuţiile preşedintelui ţării

Senatorul Toni Mihail Greblă a comentat câteva dintre propunerile de modificare a Constituţiei. Acesta e de părere că aproximativ 300 de parlamentari sunt suficienţi pentru a face Parlamentul mai eficient. Ba mai mult, Greblă consideră că nu trebuie limitate atribuţiile preşedintelui ţării întrucât acestea nu sunt foarte mari în momentul de faţă.

Rep.: Sunteţi pentru Parlament bicameral sau unicameral?

T.M.G.: Sunt pentru Parlamentul bicameral. Acesta este o tradiţie în România din anul 1866. Nu putem schimba instituţiile fundamentale ale statului după fiecare ciclu electoral. Un Parlament bicameral reprezintă o protecţie mult mai mare pentru a cenzura excesele de politică ale unora.

Rep.: Sunteţi pentru reducerea la 300 de parlamentari sau sunt necesari mai mulţi?

T.M.G.: Sunt pentru aproximativ 300 de parlamentari. Consider că acest număr de parlamentari dă posibilitatea unei reprezentări corespunzătoare. Cred că 300 de parlamentari sunt suficienţi pentru a face Parlamentul mai eficient. 

Rep.: Sunteţi de acord cu propunerea de validare a unui referendum la o prezenţă de 30% din alegători?

T.M.G.: Sunt de acord cu propunerea de validare a unui referendum la prezenţă de 30% din alegători, dar asta nu împiedică populaţia să se prezinte la vot în proporţie de 80%. În toate ţările Europei populaţia a început să se prezinte la vot într-un număr din ce în ce mai mic. Un prag de 50% plus unu anulează din start orice referendum. 

Rep.: Consideraţi că este necesar să fie interzis traseismul politic?

T.M.G.: În primul rând traseismul politic trebuie descurajat de partid. Dacă traseismul politic nu este descurajat de partide nu rezolvăm nimic indiferent dacă reuşim sau nu să găsim o formă pentru a-l introduce în Constituţie. Traseismul politic a fost interzis şi în cazul primarilor, dar n-a încetat să existe.

Rep.: Sunteţi de acord cu reducerea atribuţiilor preşedintelui şi cu reducerea mandatului de la 5 la 4 ani?

T.M.G.: Nu cred că există această intenţie. După părerea mea, atribuţiile preşedintelui nu trebuie limitate pentru că nu sunt foarte mari. Ele trebuie exercitate însă cu respectarea prevederilor Constituţiei. În ceea ce priveşte durata mandatului, cred că acesta va trebui să fie de 4 ani în cazul tuturor aleşilor.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: