Servicii stomatologice gratuite începând cu 1 iulie

Copiii şi vârstnicii din Gorj vor putea beneficia de servicii stomatologice gratuite începând cu 1 iulie. După aproximativ un an de când statul a oprit finanţarea acestor servicii, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate îi aşteptă pe medicii stomatologici să-şi depună documentele în vederea încheierii contractelor. Fiecare medic stomatolog va primi un plafon lunar în jur de 2.000 de lei. Potrivit directorului Daniel Bondoc, CJAS Gorj are alocat până la sfârşitul anului un buget de circa 650.000 de lei.

Aproximativ 20 de medici stomatologici de la cabinetele private au depus documente justificative la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate în vederea încheierii contractelor de finanţare începând cu data de 1 iulie. Medicii stomatologici mai au la dispoziţie două zile pentru a face astfel de solicitări. „Marţi este ultima zi în care CJAS Gorj va mai primi documente din partea medicilor stomatologici în vederea încheierii contractelor de finanţare. Începând cu data de 1 iulie şi până la sfârşitul anului avem alocat un plafon de 657.000 de lei. De regulă, fiecare medic stomatolog ar trebui să primească lunar în jur de 2.000 de lei, însă suma exactă se va stabili după ce se va încheia perioada de depunere a documentelor, plafonul alocat judeţului urmând a fi împărţit medicilor care întrunesc condiţiile de finanţare”, a declarat Daniel Bondoc.

Casa de Asigurări va deconta 24 de proceduri medicale stomatologice, începând de la consultaţii, extracţii dentare sau plombe şi proteze. De servicii stomatologice gratuite vor beneficia copiii în vârstă de până 18 ani şi beneficiarii legilor speciale, respectiv veteranii şi revoluţionarii. Persoanele care au peste 18 ani vor plăti 40% din unele consultaţii, potrivit normelor privind pachetele de servicii medicale. Există şi servicii stomatologice de care copiii şi adulţii nu pot beneficia decât la diferite intervale de timp. De exemplu, în cazul înlocuirii unei proteze monomaxilare termenul este de 5 ani, iar proteza acrilică pe arcadă se acordă o dată la 10 ani. O consultaţie care include model de studiu, controlul oncologic şi igienizarea, în valoare de 133 de lei, este gratuită pentru minorii şi beneficiarii legilor speciale, iar ceilalţi pacienţi plătesc 40% din preţ.

Servicii decontate după tarife fixe

Fiecare serviciu stomatologic este decontat de CJAS Gorj după un tarif fix, chiar dacă de regulă medicii de la cabinetele private percep sume mult mai mari în condiţiile în care nu au contract de finanţare. De exemplu, pentru o consultaţie stomatologică se percepe o sumă de 50-60 de lei, însă medicii care vor încheia contracte cu Casa de Asigurări vor fi nevoiţi să o efectueze cu 36 de lei. „Potrivit pachetului de servicii medicale de bază de medicină dentară, consultaţia are un tarif de 36 de lei, iar pentru copiii până la 18 ani şi beneficiarii legilor speciale este gratuită. Tariful pentru tratamentul cariei simple cu materiale fizionomice este de 72 de lei, fiind decontat 100% pentru copii şi beneficiarii legilor speciale. De asemenea, extracţia prin alveolotomie/ alveoplastie are un tarif de 132 de lei şi este gratuită pentru copii şi beneficiarii legilor speciale, iar pentru celelalte categorii este decontată în proporţie de 60%”, a precizat Daniel Bondoc.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: