Sindicaliştii din minerit solicită noi negocieri privind concedierile

Sindicaliştii din zona Motru au trimis o adresă la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia prin care solicită noi discuţii privind actul adiţional pe care l-au semnat. Sindicaliştii motreni au avut vineri o întrunire în cadrul Consiliului de Coordonare în care au stabilit să nu fie de acord cu cele 900 de disponibilizări din minerit.

Spre exemplu, la cariera Roşiuţa ar trebui să plece acasă 105 persoane, însă numai 24 îndeplinesc condiţiile de pensionare şi vor merge în concediu de aşteptare de la 1 martie. Automat, toţi ceilalţi vor fi selectaţi după alte criterii. Aşa cum directorul Florentin Gheorghescu a afirmat în repetate rânduri, la cariera Roşiuţa sunt angajaţi tineri.

Liderii de sindicat susţin că ei au ştiut că 400 de persoane vor pleca în concediu de aşteptare şi că din acest motiv ar fi semnat adiţionalul la contractul de muncă.  „Noi am trimis o adresă din partea sindicatului de la cariera Roşiuţa prin care aducem la cunoştinţă conducerii SNLO că nu suntem de acord cu aceste măsuri, cu numărul de persoane care trebuie să plece în concediu de aşteptare, Nu înţelegem de unde a reieşit acest număr. Nu s-a convenit în act numărul de persoane, s-au convenit nişte criterii pentru a pleca oamenii în concediu de aşteptare, dar nicidecum număr, trebuie să  găsim o alternativă, nu putem trimite atâţia oameni acasă. Aşteptăm să fim chemaţi la discuţii“, a precizat Mihai Popescu, lider sindicat cariera Roşiuta.

Roşca: Asigurăm asistenţă juridică salariaţilor

Nici secretarul sindicatului, Nelu Roşca, nu este de acord cu aceste concedieri masive. „Pe lângă actul adiţional conducerea administrativă a SNLO a făcut o informare şi o propunere de externalizare până la ajungerea de 900 de persoane lucru cu care noi nu am fost consultaţi şi nu suntem de acord. 400 de persoane au fost identificaţi că vor pleca în pensie, noi în baza acestora am negociat, iar dânşii ne propun pe lângă aceştia 400 încă 500, din categoria pe care numai dânşii o ştiu, lucru cu care sindicatele nu sunt de acord“, a spus Roşca. Acesta a mai precizat că în cazul în care se va impune acest lucru, SNLO se poate alege cu sute de procese. „Dacă ni se impune şi ei îşi asumă acest lucru nu au decât, dar eu ca lider de sindicat nu am decât să asigur asistenţă juridică membrilor de sindicat în sensul acesta“, a precizat Nelu Roşca, lider sindicat EMC Motru.

O sută de angajaţi au optat pentru bani

Aproape 100 de angajaţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia au optat, până acum,  pentru plăţile compensatorii de 29.000 de lei, potrivit purtătorului de cuvânt al SNLO, Aurică Popescu. Perioada de depunere a cererilor de disponibilizare începând cu 1 martie ar putea fi prelungită, deşi, vineri a fost ultima zi. Situaţia concediilor de aşteptare este încă incertă şi se află în analiza  inspectorilor de muncă. Conform actelor adiţionale la contratul de muncă, ce au fost semnate săptămâna trecută, în concedii de aşteptare ar trebui să plece minerii ce se apropie de pensionare dar şi alte persoane care vor putea reveni la muncă la finalul concediului.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: