Speriați că le bubuie grădinile după prospecțiunile pentru gaze

O firmă care în ultimele săptămâni a efectuat o serie de prospecțiuni în satele comunelor Plopșoru și Aninoasa a reușit să îi sperie pe unii localnici care sunt convinși că în grădinile sau pădurile lor se pot produce explozii. Angajații firmei respective folosesc și mici cantități de explozibil pentru a afla rezultatele care îi interesează, iar sătenii sunt convinși că nu toate cantitățile vor fi detonate. Șefii muncitorilor țin să precizeze că nimeni nu este în pericol, dar localnicii încă nu cred tot ce li se spune, mai ales că li s-au promis despăgubiri dacă le vor fi afectate proprietățile, iar unii regretă acum că și-au dat acceptul.

Cornel Safta a moștenit o pădure într-un sat din Aninoasa și, împreună cu mai multe rude, deține câteva hectare de pădure la marginea satului. Până la proprietatea sa, prin pădure, pe drumuri sau pe câmpuri, pe oriunde, pot fi întâlnite cabluri întinse pe kilometri întregi.

Printre copaci, la anumite distanțe, există mici țăruși pe care sunt scrise numere și lângă care, cel mai adesea, ies câte două fire din pământ. Precaut, bărbatul povestește că tocmai acele fire l-au băgat în sperieți. „Aici e trotil sau ce folosesc ei la explozii. Firele duc în pământ, în subteran, iar acolo e dinamita. Eu am venit aici pe proprietatea mea, pentru care am procură de la toate rudele, și le-am cerut muncitorilor să nu intre pe terenul meu. Au trecut cu utilajele, au rupt copaci, au marcat într-un anumit fel cu securea unii arbori, dar cel mai mult m-a nemulțumit că au lăsat gropile acestea în care au pus trotil sau ce au băgat în ele. Pe mine nu mă interesează muniția lor. Am mers tiptil că poate era pericol la vibrații. Mi-au mai cerut și să închei un acord cu ei ca să îi las să treacă pe proprietatea mea, crezând că eu nu mă prind că vor să mă facă complice cu ei dacă se întâmplă ceva. Pe mine mă amenda pădurarul dacă tăiam un copac, dar ei l-au scos din pământ cu rădăcină cu tot și nu au pățit nimic”, a explicat bărbatul.

Un localnic din alt sat, Ștefan Grigore, e uimit de câți muncitori au venit în ultimele zile pentru a face prospecțiuni. Bărbatul a văzut și el firele lăsate libere pe diverse terenuri și se teme de eventuale explozii. „Au forat în pământ, au băgat ce au băgat acolo și au scos firele la suprafață. Ei zic că le vor exploda ei, dar alea care nu explodează ce se întâmplă? Se duc copii cu chibrituri acolo și cine își asumă riscurile? Nu vrem minuni pe la noi prin sat, că eu am cinci copii, toți sunt mici, și vă dați seama că stau cu teamă. Cel mai mare are 12 ani, lui pot să îi explic să nu se atingă de fire, dar cu ceilalți ce fac, mai ales când plec de acasă?”, întreabă bărbatul.

Lucrări sigure

Un răspuns la întrebarea sa vine de la reprezentanții firmei care se ocupă de prospecțiuni și care dau asigurări că toate lucrările efectuate de ei sunt în regulă. Directorul Horia Chiriță a menționat că niciuna din cantitățile de explozibil folosite în subteran nu poate fi periculoasă pentru că e vorba doar de mici cantități care sunt introduse în sol la cel puțin 10 metri adâncime pentru a produce anumite vibrații care, ulterior, sunt măsurate de aparate speciale. „Nu există nici un fel de pericol. Lucrările noastre sunt extrem de sigure și nu au nici un impact asupra mediului. Nu este afectat nici solul, nici pădurile, apele, nu producem deranj mediului. Există avize obținute de la toate autoritățile statului român, se lucrează conform autorizațiilor emise și vă garantăm că nu sunt probleme. Mai important cred că ar fi de menționat faptul că firma noastră a angajat 150 de persoane din Gorj pe salarii foarte bune. Sunt oameni foarte bine pregătiți, pe care îi vom lua cu noi și la următoarele operațiuni de acest gen pe care le vom efectua în țară. Aici estimăm că terminăm în circa două săptămâni după care, probabil, ne vom muta undeva lângă București”, a menționat directorul firmei de prospecțiuni.

PLÂNGERE

Chiar și așa însă, Safta s-a adresat procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbunești cu o plângere în care a cerut o anchetă pentru tulburare de posesie. Omul spune că plângerea i-a fost admisă și, ca atare, așteaptă să vadă dacă ancheta va găsi vreun „vinovat” pentru cele sesizate de el.

Vizualizări: 2,870

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: