Spitalul Cărbunești, campion la investiții din fonduri europene

Investiții din bani europeni și de la Ministerul Sănătății la Spitalul de Urgență din Târgu-Cărbunești! Unitatea spitalicească face notă discordantă cu restul spitalelor din județ, care așteaptă bugetul pentru 2013 și în special să semneze contractul cadru cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Gorj pentru a face rost de fonduri pentru eventuale investiții.

Spitalul de Urgență din Târgu-Cărbunești continuă să fie un exemplu pentru restul unităților spitalicești din Gorj la capitolul investiții. La acest spital criza pare să nu se simtă. Mai multe proiecte au primit finanțare europeană sau de la Ministerul Sănătății, însă spitalul se bucură și de sprijinul autorităților locale. În curând spitalul va avea un sistem informatizat pus la punct, panouri solare, hidroizolație și termoizolație, dar și o unitate de primiri urgențe nouă. „Am obținut finanțare europeană pentru mai multe proiecte. Informatizarea spitalului va fi reînnoită, adică tot ce înseamnă server, calculatoare, fibră optică, imprimante și alte lucruri, cu aproximativ 15 miliarde de lei vechi. O să punem panouri solare tot cu bani europeni, investiție de 150 de mii de euro, și prin Banca Mondială o să facem hidroizolația și termoizolația, care costă aproximativ 200 de milioane de lei vechi. Cea mai mare investiție va fi în construirea unei unități de primiri urgențe noi, ce înseamnă clădire nouă și dotări necesare, deocamdată nu știu exact la ce sumă se ridică această investiție”, a declarat directorul Constantin Târziu.

Extinderea secțiilor cu bani de la Ministerul Sănătății

La spitalul din Târgu-Cărbunești vor fi extinse și reabilitate trei secții cu bani de la Ministerul Sănătății, dar și cu sprijin de la autoritățile locale. Este vorba de Secțiile de Ortopedie, Chirurgie și Psihiatrie. „La Chirurgie și Ortopedie mai facem câteva saloane de câte 2 și 3 paturi, 3 săli de operație și săli de tratament. Asta ar costa aproximativ 7 miliarde de lei vechi. La Psihiatrie avem o investiție de 200 de miliarde de lei vechi. O să fie saloane cu maxim 4 paturi, cu sală de tratament și o curte specială de recreere pentru bolnavii internați aici”, a spus Târziu.

Spitalul de la Târgu-Cărbunești a mai primit tot de la Ministerul Sănătății și aproximativ 400 de mii de euro pentru aparatura medicală.

Ceilalţi se mulţumesc cu firimiturile de la buget

La polul opus sunt restul spitalelor din județ care așteaptă bugetul pentru 2013 dar și semnarea contractului de prestări servicii cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. „La noi la spital este totul în regulă, avem bani de medicamente și așteptăm acum bugetul să vedem ce mai putem face și să mai achiziționăm ceva aparatură”, a declarat Eufimia Dumitrescu, director al spitalului Novaci.

La Spitalul din Turceni lucrurile par să se miște, dar cu pași mici. Investițiile se fac în mare parte cu bani de la bugetul local, dar și din sponsorizări. „Așteptăm bugetul acum. Vrem să facem termoizolația la spital și să turnăm beton în curte și am vrea să obținem o sponsorizare să luăm un laparoscop. Am mai avea de reabilitat o parte a secției de psihiatrie. Până acum am cheltuit un miliard pentru materiale pentru că mâna de lucru a fost a spitalului. Banii sunt de la Consiliul Local”, a declarat directorul Mihaela Ceane.    

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: