Spitalul de Urgenţă rămâne la Minister, de cele orăşeneşti răspund primarii

Spitalele orăşeneşti vor trece în subordinea autorităţilor locale iar Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu va rămâne la Ministerul Sănătăţii.Primarii localităţilor unde sunt unităţi spitaliceşti nu ştiu prea multe despre acest proces. Mai mult, primarul din Novaci nu a alocat nici un ban pentru spital, declarând că a fost derutat de această descentralizare.

 „În câteva luni va începe procesul de descentralizare care este prioritatea Ministrului Sănătăţii pentru acest an. Din ce s-a hotărât până acum pot să vă spun că spitalele orăşeneşti vor trece în subordinea primăriilor şi a consiliilor locale iar cele judeţene vor rămâne în subordinea Ministerului Sănătăţii. Clădirile spitalelor judeţene de urgenţă vor rămâne în administrarea Consiliului Judeţean”, a confirmat Marius Boeriu, directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.

Gheorghe Neaţă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu,  este mulţumit de faptul că unitatea spitalicească pe care o conduce este în continuare în subordinea Ministerului Sănătăţii. „S-a hotărât în mare parte cum vor fi împărţite spitalele şi pot să vă spun că Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu este în continuare în subordinea Ministerului iar clădirile sunt ale Consiliului Judeţean. Era şi normal să fie aşa pentru că Spitalul din Târgu Jiu este un spital de urgenţă. Sperăm să primim ajutor atât de la Consiliul Judeţean cât şi de la Ministerul Sănătăţi“, a spus Neaţă.

Primarii încă de documentează

Primarii localităţilor unde funcţionează spitale au auzit câte ceva despre procesul de descentralizare însă nu ştiu exact ce presupune. În timp ce unii edili văd cu ochi buni această descentralizarea, alţii încearcă să se documenteze mai mult. Primarul din Novaci a împărţit deja bugetul pentru 2010 însă pentru spital nu a alocat niciun ban. „Am auzit de procesul ăsta de descentralizare însă nu ştim prea multe. Eu am împărţit deja bugetul pentru anul ăsta şi nu am prevăzut nicio cheltuială pentru spital. Nu mi-a zis nimeni nimic. Am mai întrebat şi eu în stânga în dreapta dar degeaba. Trebuia să ne anunţe şi pe noi că aşa era normal. Din câte ştiu eu, angajaţii sunt plătiţi în continuare de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj sau de Minister. Nu mi se pare normal”, declară Pantelimon Todea, primarul oraşului Novaci. Pentru primarul din Motru, descentralizarea nu vine cu nicio schimbare. „Pentru primăria Motru nu este nicio schimbare pentru că noi am investit mereu bani în spital că până la urmă este al nostru, al locuitorilor din Motru. Noi am făcut reparaţii acolo unde a fost nevoie, am amenajat cum am putut. În fiecare an, am alocat bani de la bugetul local pentru spital. Ei nu au trebuit decât să-şi plătească utilităţile şi furnizorii de servicii medicale iar salariile le-au primit de la casă sau de la Ministerul Sănătăţii. Este un lucru foarte bun”, a declarat Dorin Hanu, primarul oraşului Motru. În timp ce edilii locali aşteaptă să vadă ce se întâmplă cu descentralizarea, primarul oraşului Turceni, Ion Iordache, se află la Braşov la un simpozion unde se discută această problemă. „Eu sunt la Braşov la o şedinţă cu cei de la Ministerul Sănătăţii unde se discută această problemă a spitalelor. Din ce s-a discutat până acum am înţeles că spitalele ni le vor preda în momentul în care sunt pregătite pentru acest proces. Mai multe nu ştiu ce să vă spun şi de aceea am venit să mă informez ca să ştiu ce să fac”.  Procesul de descentralizare va începe în câteva luni.

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: