Spitalul Judeţean Târgu Jiu, acreditat în proporţie de 25%

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, Tiberiu Tătaru, a declarat la un post local de televiziune că până acum au fost efectuate procedurile de acreditare alei instituţiei spitaliceşti în proporţie de 25%. Dosarul de acreditare trebuie să fie gata la finalul anului 2015. Procedura este complicată fiind nevoie inclusiv de mutare a unor secţii. Pentru acreditare este nevoie de ca Unitatea de Primiri Urgenţe să fie în aceeaşi clădire cu secţiile chirurgicale. Tătaru conduce instituţia de trei luni, iar luna aceasta va avea loc concursul pentru ocuparea funcţiei de director al spitalului, el fiind singurul candidat.

Reporter: Aveţi o listă cu priorităţi ale Spitalului Judeţean?

Tiberiu Tătaru: Este o listă foarte mare. Avem nevoie de foarte multe. Nu ştiu de unde să încep. Ce pot să vă spun este că primele aparate pe lista investiţiilor pe care le-am solicitat Ministerului Sănătăţii, şi am susţinut-o foarte mult cu preşedintele Ion Călinoiu, constau într-un aparat pentru terapie intensivă, o linie pe anatomo-patologie şi un sistem laparoscopic.

Rep.: Mai sunt lucrări de executat la secţii. Acestea sunt în urmă cu ce se întâmplă la multe spitale din România, nu mai vorbesc de cele din străinătate.

T.T.: Contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate e mai mare cu aproape 200 de mii de lei. Dacă vom reuşi să încasăm aceşti bani de la Casă şi dacă reuşim să respectăm indicatorii şi mă refer aici la spitalizarea de zi pentru că aici Spitalul Judeţean stă foarte prost. Dacă vom reuşi să facem spitalizare pe zi pe măsura contractului pe care-l avem cu Casa, toate investiţiile ar fi posibile. Dar acum există o reticenţă în a efectua spitalizare de zi. Aşa cum aţi observat politica Ministerului este aceea de a reduce spitalizarea continuă ci de a merge pe spitalizare de zi, ambulatoriu.

Rep.: Este o reticenţă a medicului sau a pacientului?

T.T.: Şi din partea medicului şi a pacientului. Pentru că o persoană care vine din mediul rural de la 50 de km să zicem are senzaţia că vine degeaba şi va fi supărat pe medic pentru că-l trimite acasă. Acesta e doar un exemplu. Unul din indicatori pentru acreditare este şi numărul spitalizărilor de zi din numărul spitalizărilor continue.

Rep.: La ce nivel sunteţi cu acreditarea? Aţi ajuns la jumătate?

T.T.: Procentual suntem undeva la 20-25% din indicatorii pe care trebuie să-i îndeplinim. Acreditarea va fi undeva în trimestrul III al anului 2015. Timp este, dorinţă din partea lucrătorilor din sistemul sanitar există. Oamenii îşi doresc, dar până acum nu li s-a cerut să facă aceste proceduri. Eu cred că undeva prin una iulie a anului viitor vom reuşi să avem un totul şi cu totul alt traseu al pacientului şi dvs presa să nu mai primiţi atâtea sesizări că m-au plimbat între spitale cu ambulanţa sau că au aşteptat nu ştiu cât la un cabinet.

Rep.: Coplata funcţionează? Ajută?

T.T.: Un număr de 30 de mii de pacienţi pe care-i avem pe an la spitalizare continuă înmulţit cu 5 lei este totuşi o sumă. La câte probleme sunt în Spitalul Judeţean unii ar spune că nu e mare lucru dar este.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: