Sporuri ilegale pentru membrii Senatului UCB

Senatul UCB nu poate funcționa în bune condiții dacă membrii săi nu primesc ceva în plus la salariu. Sporuri de 42%, la nivelul indemnizației de Rector, de 28%, la nivelul indemnizației de Prorector sau câte 5% în plus pentru fiecare membru, au fost aprobate pe 22 februarie pentru președintele Senatului, vicepreședintele Senatului, pentru cancelarul general al aceluiași Senat, cât și pentru simpli membri în ședința de Senat. Aceste creșteri salariale sunt considerate de unii reprezentanți ai acestei instituții mită electorală, în contextul alegerilor pentru funcția de rectoral UCB. Cei care au făcut parte din conducerea UCB spun aceste funcții nu se regăsesc în Legea Educației, drept urmare sunt plătite în afara legii. Unul dintre profesorii care încasează acest tip de spor spune că totul este legal, dat fiind că este reglementat în Carta UCB.

Senatul Universității „Constantin Brâncuși“ a aprobat pentru buna funcționare a activității o serie de indemnizații de conducere și creșteri salariale din venituri proprii pentru cei care fac parte din această structură de conducere. Președintele Senatului Adrian Gorun și-a aprobat un spor la salariu de 42%, vicepreședintele Senatului Gheorghe Gămăneci va primi o leafă mai mare cu 28%, tot atâtea procente şi pentru cancelarul Senatului, Sorinel Ghimiși, iar membrii vor primi un spor de 5% la salariu. Toate aceste creșteri salariale apar în hotărârea din 22 februarie 2012, ținută departe de ochii lumii. Nu a fost lăsată fără salariu mărit nici Gheorghița Florescu, cea care se regăsește în hotărârile de senat pe funcția de administrator.

Acuzaţii de mită electorală

Profesorul Dorel Chirițescu spune că poate fi interpretată ca fiind mită electorală. ”O enormitate pe care o constat în hotărârea de Senat este alocarea de sporuri la salarii unor funcții de conducere care nu există în Legea Educației. Să se uite în Legea Educației șă să vadă că nu există funcția de vicepeședinte Senat și Cancelar al Senatului. Nu există în nicio universitate din România. Ca urmare, toate aceste documente, toate hotărârile de senat care au fost luate prin cele două funcții sunt din punctul meu de vedere ilegale. Acordarea de sporuri la salarii, în condițiile în care oamenii din universitate au salarii atât de mici, unui grup de persoane, care și așa are salarii destul de mari, în contextul actual al alegerilor, această mărire a salariilor poate fi interpretată ca fiind mită electorală”, susține profesorul Dorel Chirițescu.

Funcții inventate

Aceeași părere este împărtășită și de fostul prorector al UCB, Liviu Neamțu, care a fost responsabil la vremea aceea de partea de salarizare. ”Acele sporuri sunt ilegale și instituția va fi pusă în situația de a răspunde Curții de Conturi pentru cheltuirea acestor bani în mod ilegal. În primul rând Legea salarizării unice 330 nu prevede în conținutul ei, în schema de salarizare funcțiile președinte de senat, vicepreședinte. Sunt funcții inventate de Senatul UCB. În al doilea rând Legea Educației Naționale nu prevede aceste funcții. Ca atare, dacă nici Legea Educației Naționale ca fiind de conducere nu pot fi plătite nici sub formă de sporuri sau indemnizații”, explică Liviu Neamțu.

Profesorul Liviu Neamțu spune din experiența sa de prorector, lucrând pe partea de salarizare, că anual instituția de învățământ este supusă controlului Curții de Conturi. Cel care va pune în aplicare această hotărâre de Senat, în speță ordonatorul de credite din UCB, în acest caz Mihai Cruceru, va răspunde juridic în fața Curții de Conturi. ”Sper că dânsul se va gândi foarte bine  pentru că dânsul are răspundere juridică în fața Curții de Conturi. Cred că este o situație produsă de alegerile actuale în care se dorește atragerea oamenilor într-o parte sau alta. Legea salarizării din 2011 prevedea sporuri pentru rectori, prorectori, dar în nicio lege nu apare categoria de sporuri pentru președintele Senatului, vicepreședintele Senatului, cancelarul Senatului. Ele sunt plătite în afara legii și sunt sume destul de mari care vor fi imputate universității”, mai menționează Liviu Neamțu.

UCB spune că sunt legale

Sorinel Ghimiși, actualul cancelar al Senatului, declară că aceste creșteri salariale sunt perfect legale, dat fiind faptul că respectivii oameni lucrează.  ”Funcțiile sunt prevăzute în Carta Universității, carta a fost aprobată de Minister și prin urmare sunt funcții organizatorice la nivelul universității. Aceste funcții au fost asimilate cu funcțiile de conducere ale executivului, adică rectorul este asimilat cu președintele, vicepreședintele cu prorectorii, de asta. Apar și în regulamentul de organizare și funcționare al universității și în cartă. După câte știu există. Este normal ca oamenii respectivi să aibă și un beneficiu”, afirmă Sorinel Ghimiși.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: