Surupăceanu şi foştii şefi ai CE Turceni, aproape de primul verdict

Dosarul în care mai mulţi şefi ai fostului Complex Energetic Turceni sunt judecaţi la Tribunalul Gorj într-un dosar de corupţie, împreună cu fostul deputat Mugurel Surupăceanu, se apropie de final. La termenul de ieri instanţa a acceptat cererea DNA de schimbare a încadrării juridice a faptelor inculpaţilor, asta după ce şi avocaţii celor în cauză încercaseră să obţină acuzaţii mai uşoare pentru clienţii lor sau chiar o retrimitere a dosarului la procurori pentru refacerea anchetei.

La aproape cinci ani de la începerea cercetărilor, instanţele de judecată din România sunt la un pas de a da un prim verdict în controversatul dosar al foştilor şefi de la fostul Complex Energetic Turceni şi al fostului deputat Mugurel Surupăceanu. Avocatul fostului parlamentar a solicitat ieri o schimbare a încadrării juridice a faptelor de care este acuzat clientul său şi a cerut chiar o trimitere a dosarului către DNA pentru refacerea întregii anchete, pe considerentul că faptele instrumentate în acest dosar nu ar fi de competenţa procurorilor anticorupţie. Magistratul de caz, Gheorghe Constantinescu, a respins însă solicitarea respectivă şi, ulterior, a acceptat-o pe cea formulată de reprezentantul Ministerului Public în dosar.

Şeful Biroului Teritorial Târgu Jiu Cristian Bertha a reprezentat DNA în acest proces, el cerând acum o schimbare a încadrării juridice a unora dintre faptele de care sunt acuzaţi inculpaţii, obţinând aprobare de la instanţă în acest sens. Ca urmare a propunerii sale, la acuzaţiile formulate iniţial de DNA prin rechizitoriu, la pronunţarea unui verdict, judecătorul de caz va trebui să ţină cont şi de noua propunere a procurorului Bertha: „Infracțiunile de spălare a banilor, prevăzute în Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, atunci când banii, bunurile sau alte valori provin din săvârșirea unei infracțiuni prevăzute în secțiunile a 2-a și a 3-a”. Asta înseamnă, conform legislaţiei actuale, o pedeapsă mai mare cu trei ani faţă de pedepsele pe care le-ar fi riscat inculpaţii în cazul în care instanţa nu ar fi admis propunerea de modificare a încadrării faptelor.

Acuzaţiile iniţiale

În acest dosar sunt judecaţi, din anul 2009, fostul director general de la CE Turceni, Dumitru Cristea, fostul şef de la investiţii – Silvică Boiangiu şi fostul director comercial Ioan Viorel Vasile, în sarcina cărora DNA a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial. În cazul fostului parlamentar Mugurel Surupăceanu, acuzaţiile iniţiale erau de spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial. Aceleaşi acuzaţii au fost formulate de DNA, prin rechizitoriu şi faţă de Sorin Buşan, administrator la Voron Trans SRL, firmă care a importat din spaţiul ex-sovietic un buldotanc pe care la vândut către CE Turceni la un preţ apreciat de anchetatori ca fiind mult prea mare faţă de cel al pieţei.

„Suma de 836.570 lei pe care complexul energetic a plătit-o la final pentru cumpărarea acestui utilaj a fost de patru ori mai mare decât preţul de import, inclusiv taxele şi comisioanele. Precizăm că societatea Voron Trans S.R.L. nu avea ca obiect de activitate comercializarea de utilaje similare, nu avea experienţa necesară, nu avea angajaţi, iar în cursul anului 2006 a realizat o cifră de afaceri de 25 de ori mai mică decât suma pe care avea să o obţină prin vânzarea către complexul energetic a utilajului terasier… Din această sumă, 586.570,04 lei au fost transferaţi în contul S.C. Tutto Mobili S.R.L., societate controlată tot de Surupăceanu Mugurel prin interpuşi. Pentru a se da aparenţă de legalitate transferului acestei sume din contul S.C. Voron Trans S.R.L. în contul S.C. Tutto Mobili S.R.L. s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care S.C. Voron Trans S.R.L. a cumpărat de la S.C. Tutto Mobili S.R.L. un circular pentru formatizat (utilaj folosit în prelucrarea lemnului) în valoare de 586.570,04 lei. În realitate S.C. Voron Trans S.R.L. nu avea nevoie de un astfel de circular, motiv pentru care nici nu a fost folosit vreodată”, preciza DNA într-un comunicat de presă la finalizarea cercetărilor.

Aproape de sentinţă

Peste două săptămâni, dacă nu mai apare nicio amânare, instanţa de la Târgu Jiu ar putea fi în situaţia de a da un prim verdict în acest dosar. Procesul a început în 2009 şi ani buni a bătut pasul pe loc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, autorităţile nereuşind să dea de urma cetăţenilor ruşi care au intermediat vânzarea iniţială a buldotancului. În urmă cu un an Mugurel Surupăceanu a demisionat din Parlament, aproape la final de mandat, iar procesul s-a mutat de la Înalta Curte la Tribunalul Gorj. Sentinţa aşteptată aici nu este una definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Craiova, dar, ulterior, şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acest traseu presupune încă vreo câţiva ani de procese, suficient ca dosarul în sine să nu mai intereseze opinia publică mai deloc, sentinţa fiind atunci bună doar pentru statisticile DNA şi ale Ministerului Justiţiei.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: