Târgujienii nu îşi mai construiesc case

Criza financiară a redus numărul construcţiilor din municipiul Târgu-Jiu. Potrivit primăriei Târgu-Jiu, numărul persoanelor care au solicitat autorizaţie de construcţie este scăzut iar cererile depuse se referă la lucrări de îmbunătăţire.Nici preţurile reduse ale materialelor de construcţii nu i-au făcut pe oameni să-şi schimbe părerea.

În primele luni ale anului 2010, Primăria Târgu Jiu a eliberat un număr de 91 de autorizaţi pentru construcţii şi amenajări de locuinţe, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când s-au eliberat aproximativ 120 de autorizaţii. Dacă în anii anteriori cele mai multe autorizaţii vizau construirea de locuinţe, acum marea majoritate vizează intervenţii asupra locuinţelor existente, mansardări, închidere balcoane, împrejmuiri, racordări şi branşamente la reţelele publice. “În ultimii ani se observă o scădere a numărului autorizaţiilor de construcţie şi a certificatelor de urbanism eliberate de primărie. Comparativ cu anul 2008 când s-au eliberat 1070 autorizaţii de construcţie şi 2143 certificate de urbanism, în 2009 s-au eliberat aproximativ 900 de autorizaţii de construire şi 1900 certificate de urbanism. De la începutul anului şi până în prezent s-au emis doar 91 de autorizaţii de construire locuinţe, spaţii comerciale, intervenţii asupra locuinţelor existente, consolidări, mansardări, împrejmuiri, racordări şi branşamente la reţelele publice”, a declarat Ermina Pasăre, şeful Serviciului Urbanism din cadrul Primăriei Târgu Jiu. Reprezentanţii municipalităţii spun că cele mai multe autorizaţii se eliberau primăvara, oamenii fiind tentaţi să-şi amenajeze locuinţa de Paşte, iar scăderea numărului de asemenea lucrări ar putea fi şi rezultatul condiţiilor dure impuse de băncii pentru obţinerea creditelor.

Oferte la materiale de construcţii

În ultima perioadă, comercianţii de materiale de construcţii au redus preţurile şi au ieşit pe piaţă cu oferte care mai de care mai atractive: transportul la domiciliul, garanţie de până la 25 ani, bonus-uri la o cantitate mare de produse achiziţionată etc. Toate acestea însă fără niciun rezultat, vânzările sunt în continuă scădere, iar veniturile firmelor sunt din ce în ce mai mici. Până şi societăţile mari producătoare de materiale de construcţii se plâng de faptul că nu merg vânzările. Reprezentanţii Lafarge Ciment România, cea mai mare firmă de materiale de construcţii din ţară, spun că anul trecut, vânzările de ciment au scăzut cu 34%, faţă de 2008. De asemenea, foarte afectate au fost şi vânzările de agregate şi betoane, piaţa construcţiilor scăzând anul trecut cu 17%. Producătorii materialelor de construcţii nu sunt prea optimişti nici în acest an. Ei preconizează că piaţa construcţiilor se va redresa abia în a doua parte a acestui an.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: