Târgul de miei din Târgu Jiu îşi aşteaptă primii clienţi

Fermierii gorjeni care vor comercializa miei şi iezi în Piaţa Litovoi din municipiul Târgu Jiu vor plăti o taxă pe cap de animal sacrificat de 7,1 lei, la fel ca în ultimii ani. Autorităţile locale spun că nu au majorat nici în acest an tariful şi că punctul de sacrificare de pe Digul Jiului a fost autorizat de inspectorii sanitar-veterinari şi urmează să fie amenajat în săptămâna premergătoare sărbătorilor pascale.

Autorităţile locale din Târgu Jiu se aşteaptă ca şi anul acesta să fie sacrificaţi circa 2000 de miei şi iezi în spaţiul ce va fi amenajat în Piaţa Litovoi din municipiu. Platforma este racordată la apă potabilă şi la reţeaua de canalizare. Activitatea va fi monitorizată de Direcţia Sanitar Veterinară, cel puţin două cadre sanitare vor fi prezente acolo în săptămâna de dinaintea Paştelui. „În săptămâna premergătoare sfintei sărbători organizăm un punct de sacrificare a mieilor. Noi am purtat o corespondenţă cu Direcţia Sanitar Veterinară Gorj şi am obţinut avizul pentru 2015. Punctul de sacrificare va fi amplasat în zona Litovoi, unde avem amenajată o platformă betonată cu canal de scurgere, este o condiţie minimală. Pentru a funcţiona trebuie să amenajăm o împrejmuire opacă, în aşa fel încât cei din exterior să nu vadă ce se petrece în zona de sacrificare. Această platformă are două zone, cea de sacrificare şi cea de prezentare-vânzare”, a declarat Alexandru Zaharia, directorul Societăţii Edilitara.

Fermierii şi comercianţii care vor dori să îşi scoată mieii spre comercializare trebuie să plătească o taxă de 7,1 lei pe animal. Aceştia vor trebui să facă dovada că sunt proprietarii animalelor şi să aibă care să ateste sănătatea ovinelor comercializate. Autorităţile estimează că în acest an vor fi vânduţi mii de miei şi iezi. “Se achită această taxă pentru fiecare miel sau ied sacrificat. Aceşti bani îi încasează Edilitara. Procedeul de sacrificare este cel cunoscut, prin asomare. Am semnat decizia pentru un electrician care să se ocupe de aparat şi procedură. Noi, Edilitara, punem la dispoziţie şi un cântar de probă, în aşa fel încât cei care cumpără şi au dubii asupra greutăţii pot face o verificare”, a mai spus directorul Zaharia. Autorităţile locale estimează că mieii se vor vinde la un preţ de 20 lei/kg.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: