Tismana, singurul oraş care a majorat taxele locale

Primarii gorjeni au primit undă verde de la guvernanţi pentru a majora taxele şi impozitele locale anul acesta, însă mare parte din edili au decis să nu împovăreze şi mai mult cetăţenii. Singurul oraş din Gorj care a luat decizia de a majora dările este Tismana. Aici cetăţenii vor plăti cu 16% mai mult la taxele locale.

Autorităţile locale au mână liberă la taxe locale. Anunţul a fost făcut anul trecut de Guvern şi este valabil pentru 2014. Asta după ce deja în 2013 aceste taxe au crescut în multe oraşe ale judeţului Gorj. Majorarea acestora este una opţională, iar primarii gorjeni au preferat să păstreze nivelul dărilor la nivelul celor din anul precedent. Cetăţenii din Târgu Jiu şi Motru nu vor trebui să-şi facă griji în privinţa unei posibile majorări. “Noi nu majorăm taxele şi impozitele locale. Am considerat că este suficient de mare majorarea de anul trecut. Anul trecut am fost aproape în totalitate obligaţi, primăriile care aveau arierate, să mărim cu 16%. Aveam posibilitatea să facem acest lucru, dar trebuie să ne gândim şi la cetăţeni. Posibilităţile lor de plată sunt din ce în ce mai reduse”, a spus primarul din Motru, Dorin Hanu.

Cresc taxele locale la Tismana

Până în prezent, la nivelul oraşelor din Gorj, doar autorităţile locale din Tismana au anunţat că vor majora taxele şi impozitele locale. “Anul trecut, neavând arierate, consiliul local a menţinut taxele, fără să le mărească. Anul acesta, prin efectul legii, chiar dacă noi nu vrem, legea spune să le mărim cu 16%. Ăsta este minimul pe care îl cere legea. Creşterea asta este cu un impact destul de negative asupra oamenilor, dar suntem obligaţi să facem această mărire”, a spus Marian Slivilescu, primarul din Tismana.

Nu cresc taxele de teamă să nu scadă încasările

Primarul din Târgu Cărbuneşti spune că preferă să nu majoreze taxele de teamă că ar urma o scădere a încasărilor. “Cu siguranţă nu le majorăm. Vor rămâne la nivelul anului 2013. Nu trebuie uitat că anul trecut am indexat cu rata inflaţiei. Eu un lucru legal ca odată la 3 ani să reactualizezi aceste impozite. În cancerul ăsta de criză asta mai lipseşte la cetăţeanul meu de Cărbuneşti. Un lucru îmbucurător este că gradul de colectare  a crescut cu 12 procente. Decât să ai impozite mari şi gradul de colectare mic, mai bine impozitele  le laşi aşa cum sunt, să ai gradul de colectare mare”, a spus primarul din Târgu Cărbuneşti, Mihai Mazilu.   

Podaru: Şi aşa dările sunt destul de mari 

Şi autorităţile locale din Ţicleni, Bumbeşti-Jiu şi Rovinari ne-au comunicat că nu vor creşte taxele locale. “Sub nicio formă taxele la Rovinari nu se măresc. Primarul nu va accepta să crească impozitele cetăţenilor. Consideră că şi aşa se plătesc foarte multe şi gradul de suportabilitate al cetăţenilor e foarte scăzut. Taxele nu au fost majorate nici anul trecut”, a comentat Constantin Podaru, administratorul public al oraşului Rovinari.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: