Transportul elevilor, o povară pentru primăriile din Gorj

Asigurarea transportului elevilor este o misiune aproape imposibilă pentru mai multe primării din judeţul Gorj. Din lipsa microbuzului şcolar, primarul şi angajaţii de la Jupâneşti transportă elevii la şcoală cu maşinile personale. O altă localitate care nu a avut niciodată un microbuz şcolar este comuna Săcelu, unde autorităţile au încheiat un contract cu o firmă de transport ce asigură deplasarea elevilor la costuri extrem de ridicate. Nici la primăriile care deţin microbuze şcolare situaţia nu este mai încurajatoare. La Dăneşti copiii merg la şcoală cu o maşină închiriată din cauză că primăria nu poate angaja şofer pentru microbuz. Zeci de primării au microbuz şcolar, au şofer, dar n-au bani de combustibil.

Asigurarea transportului elevilor de la domiciliu la unităţile de învăţământ creează mari probleme autorităţilor locale. Două primării din Gorj aşteaptă de peste 10 ani să primească microbuze şcolare, însă până acum am primit doar promisiuni. Este vorba despre Primăria Jupâneşti şi Primăria Săcelu. Pentru a-i scuti pe elevi să meargă kilometri ca să ajungă la şcoală, primarul şi angajaţii de la Jupâneşti îi aduc cu maşinile personale. „Am solicitat la Inspectoratul Şcolar Judeţean un microbuz şcolar de când au apărut primele microbuze de acest gen în Gorj. Până acum nu am primit decât promisiuni. Avem peste 20 de copii care trebuie să meargă câte 3-5 kilometri pentru a ajunge la şcoală. Pe unii dintre ei îi aduc părinţi la şcoală cu diferite mijloace de transport, iar pe alţii îi aduc eu cu colegii mei de la primărie, cu maşinile noastre personale. Sperăm ca măcar în acest an şcolar să primim şi noi un microbuz pentru transportul elevilor”, a declarat Petre Guşiţă, primarul de la Jupâneşti.

Nici Primăria Săcelu nu a beneficiat până acum de microbuz şcolar. Ca atare, transportul elevilor este asigurat de către o firmă care percepe tarife extrem de ridicate. „Primăria Săcelu nu a primit niciodată un microbuz şcolar. Ni s-a spus că în luna octombrie vor fi aduse în Gorj peste 20 de microbuze şcolare, sperăm ca atunci să primim şi noi unul. În urmă cu aproximativ două săptămâni am încheiat un contract cu o firmă de transport pentru ca elevii să poată ajunge la şcoală. Sunt distanţe mari, iar asigurarea transportului elevilor ne costă foarte mult. Dacă nu vom primi microbuz şcolar în luna octombrie va fi foarte greu pentru primărie, mai ales că nu sunt bani”, a declarat Florin Jurebie.

Au microbuz, dar nu au bani de combustibil

Chiar dacă au primit microbuze şcolare, foarte mult primării din judeţ fac eforturi mari pentru asigurarea combustibilului. Cu o astfel de problemă se confruntă Primăria Bălăneşti care achiziţionează combustibil pe datorie pentru că nu are bani să facă plăţile. „Am găsit înţelegere la o firmă pentru a ne dă combustibil pe datorie până la rectificarea bugetară. Sperăm ca aceasta să apară în luna octombrie, pentru că astfel ne vor creşte datoriile. Zilnic, microbuzul şcolar parcurge câte 100 de kilometri pentru a duce la Şcoala Generală „Ion Popescu Voiteşti” pe toţi elevii din comună”, a menţionat Ovidiu Pungan, primarul de la Bălăneşti.

INCREDIBIL

Au microbuz, au combustibil, dar nu au şofer! Se întâmplă la Dăneşti, unde copiii merg la şcoală cu o maşină închiriată pentru că fostul şofer a ieşit la pensie, iar autorităţile locale nu pot face angajări. „Şoferul a decis să iasă la pensie şi ne-a anunţat foarte târziu. Nu am avut ce să mai facem decât să închiriem un microbuz de la o firmă să transportăm elevii la şcoală. Noi ţinem microbuzul blocat şi plătim la kilometru microbuzul particular”, spune Emilian Rusu, primarul de la Dăneşti.

INSPECTORAT

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj cunoaşte problemele cu care se confruntă primarii, însă rezolvarea acestora depinde de minister. „Avem solicitări de peste 20 de microbuze şcolare. În momentul de faţă, se desfăşoară licitaţia pentru achiziţionarea acestora. Într-adevăr comunele Jupâneşti şi Săcelu nu au primit niciodată microbuze. Primele care sunt pe listă la distribuire sunt aceste comune care nu au primit microbuze şcolare până acum. În ceea ce priveşte situaţia de la Dăneşti, am trimis deja o echipă pentru a vedea cum putem rezolva problema”, a declarat Ion Işfan, inspectorul general al ISJ Gorj.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: