Trei mii de turişti la Festivalul Toamnei de la Rânca

Festivalul Toamnei organizat în week-end la Rânca a arătat că staţiunea poate atrage mii de turişti şi în perioada aceasta în care apar şi alte posibilităţi de petrecere a timpului liber. Oamenii muntelui, cabanierii şi investitorii din zonă, se bucură de astfel de iniţiative care atrag turiştii la munte şi vara sau în celelalte anotimpuri, considerate mai puţin atractive din punctul de vedere al posibilităţilor de petrecere a timpului liber.

Un grup de tineri cu iniţiativă, coordonat de Andreea Crăciun de la PlanXpert din Bucureşti, a venit cu o serie de idei pentru organizarea unui festival la Rânca, asta după o serie de discuţii cu oamenii din zona Rânca şi cu cei de la Primăria Novaci. Astfel a apărut ideea unui festival care să pună în valoare tradiţiile locale în primul rând, port popular, muzică şi dansuri populare, dar care să ofere turistului şi alte posibilităţi de a-şi petrece timpul liber la munte, respectiv jocuri inedite, concursuri atractive şi sporturi mai puţin populare în România.

Unul dintre oamenii care au pus bazele turismului în Rânca, administratorul teleschiului şi al instalaţiei de summer tubing, Vasile Mitroi, a apreciat că acest festival ajută enorm staţiunea să se dezvolte şi atrage turiştii în zonă: „Festivalul acesta e mai mult ca un balon de oxigen pentru zona Rânca. Astfel de evenimente ar trebui să fie făcute cel puţin o dată pe lună aici. Cel mai mare câştig că există acest festival este un semnal de alarmă pentru turişti să afle că existăm şi că sunt condiţii şi pentru sporturi de vară în Rânca. Trebuie să le arătăm că avem ce să le oferim pentru că este nevoie să ne facem cunoscuţi”:

Problemele organizatorice minore apărute pe parcurs nu s-au făcut simţite în derularea programului anunţat, la fel cum nici turiştii nu au lipsit, localnicii estimând că în staţiune s-au aflat în acest week-end în jur de 3000 de turişti. „Au fost mici incidente să le zicem aşa, legate de sosirea ansamblurilor, drumuri blocate de maşini sau diverse probleme minore dar până la urmă au ajuns aici la timp şi totul a decurs conform programului. Cred că ne-am atins scopul, acela de a face staţiunea mai cunoscută în ţară şi de a atrage turiştii către Rânca şi atunci când nu e zăpadă aici”, a spus la final coordonatorul evenimentului, Andreea Crăciun, care promite deja o a doua ediţie cu mai multe surprize.

Concursuri inedite

Pe parcursul a trei zile câteva mii de gorjeni şi nu numai, fiind veniţi şi turişti din Vâlcea, Dolj, Olt şi chiar de la Bucureşti, au putut admira portul popular la parada special organizată la care au luat parte 14 ansambluri populare din Gorj dar şi din judeţele învecinate. Alaiul participanţilor a inclus persoane de toate vârstele, inclusiv copii care au prezentat vechile costume tradiţionale. Aceştia au plecat din zona pârtiei de schi şi au defilat prin staţiune până la Hotel Mina, acolo unde a fost amenajată o scenă pe care au concertat şi solişti şi dansatori ai Ansamblului Doina Gorjului. Odată cu parada costumelor populare a avut loc şi o paradă a cailor care au mers în faţa alaiului, printre aceştia numărându-se şi câţiva măgari care au fost atracţia paradei, turiştii dorind să se fotografieze cu aceştia.

Duminică, amatorii de sporturi inedite cum ar fi mersul cu bile de plastic pe apă sau tubingul, au putut să se distreze în continuare. Piscina pe care au fost instalate bilele de mers pe apă s-a dovedit o atracţie în special pentru copii care cu greu puteau fi scoşi de părinţi din bilele uriaşe cu care au experimentat senzaţii noi. Animaţie mare a fost continuu şi la pârtia de schi, acolo unde a fost instalată instalaţia de summer tubing care va rămâne la dispoziţia turiştilor până la căderea zăpezii.

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: