Tribunalul Gorj are nevoie de grefieri

Atât Tribunalul cât şi Judecătoria Târgu Jiu se confruntă de mai multă vreme cu o lipsă acută de personal. Nu judecătorii par să fie pe minus în cele două instituţii ci grefierii care trebuie să răspundă câte unu chiar şi pentru doi judecători. Partea proastă este că nici nu sunt plătiţi suplimentar.

Grefierii stau chiar şi peste program pentru a-şi termina treaba. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât de ceva ani nu mai sunt nici fonduri pentru a fi răsplătiţi pentru orele suplimentare pe care le petrec în sălile de judecată. „Majoritatea zilelor rămânem peste program. Mai ales în această perioadă, pe rolul instanţei este supra aglomerat. Este o muncă destul de solicitantă şi suntem foarte puţin comparativ cu volumul de muncă. Salariul este satisfăcător doar că munca suplimentară nu ne mai este plătită de un an de zile de când nu mai sunt fonduri”, a declarat Ion Păun, grefier şef în cadrul Judecătoriei Târgu Jiu.

Reprezentanţii Instanţelor de Judecată spun că fac faţă cu greu solicitărilor şi că este nevoie cu certitudine de personal auxiliar care să le uşureze munca. „La ora actuală în Tribunalul Târgu Jiu sunt 47 de judecători, în limita admisibilă. Mai rău stăm însă cu grefierii, numai 37 intră în sala de judecată plus opt care îşi desfăşoară activitatea la arhivă. Sigur că este nevoie de personal auxiliar în condiţiile în care sunt în proporţie de un grefier la un judecător în timp ce în ţări ca Austria sau Germania un judecător are repartizaţi trei grefieri”, a declarat Ion Marin, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Târgu Jiu.

Pentru a putea deveni grefier, orice absolvent al Facultăţii de Drept trebuie mai întâi să facă Şcoala de Grefieri din Bucureşti, ale cărei cursuri sunt de şase luni. 

Vizualizări: 217

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: