Ultima iarnă în frig pentru pieţarii din Târgu Jiu

Primăria Târgu Jiu a demarat procedurile pentru amenajarea unei pieţe agroalimentare într-un spaţiu închis, construcţia urmând să fie amplasată în spatele halei de carne din Piaţa Centrală. Noua piaţă va fi folosită pe timp de iarnă şi va asigura mese pentru 160 de producători şi societăţi comerciale. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 30 de miliarde de lei vechi.

Pieţarii din Târgu Jiu nu vor mai îngheţa de frig începând cu iarna viitoare. Atât pentru producători cât şi pentru societăţile comerciale va fi amenajată o piaţă modernă, închisă, ce va fi amplasată în spatele halei de carne din Piaţa Centrală. Proiectul construcţiei a fost finalizat, iar municipalitatea încearcă să obţină avizele necesare urmând ca în perioada imediat următoare să fie demarată procedura de achiziţie. Construcţia va avea parter şi etaj, suprafaţă totală fiind 1200 mp. “Construcţia va avea o structură metalică, iar avea închiderile vor fi din panouri termoizolante. Uşile de acces se vor deschide automat. Noua piaţă agroalimentară va fi încălzită, iar în incinta ei vor fi şi scaune pentru cumpărătorii ce doresc să se odihnească puţin. La parter există spaţiu pentru amplasarea a 70 de mese, iar la etaj pentru 90 de mese. Acestea vor fi din fibră de sticlă, iar fiecare va putea sigura stocarea pe timpul iernii a <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />15 kilograme de marfă”, a declarat Cristi Ionescu, arhitectul ce a proiectat nouă noua piaţă agroalimentară.

Taxele rămân aceleaşi

Autorităţile promit că nu vor mări taxele în momentul în care se va da în folosinţă piaţa modernă. “În nouă piaţă agroalimentară vor avea prioritate cei care îşi vând marfa sub cupola din Piaţa Centrală. Mesele vor fi repartizate prin tragere la sorţi pentru a fi evitate nemulţumirile. Va exista un sector pentru comercianţi şi unul pentru producători. Chiar dacă va creşte cuantumul cheltuielilor, din cauza încălzirii, vom păstra aceleaşi taxe ca în prezent”, a declarat Alexandru Zaharia, directorul societăţii Edilitara. În momentul de faţă, pentru producători se percepe o taxă de 4,5 ron/mp/zi, iar pentru societăţile comerciale de 5,8 ron/mp/zi. În lunile ianuarie şi februarie, taxele vor fi reduse cu 20%.      

SPERANŢE

Atât producătorii cât şi reprezentanţii societăţilor comerciale îşi fac speră că vor obţine câştiguri mai mari pe timpul iernii odată cu deschiderea noii pieţe. “Iarna înregistrăm pierderi de peste 10%. Foarte multă marfă îngheaţă şi nu mai poate fi comercializată. Sperăm că odată cu deschiderea pieţei, amenajate în spaţiul închis, să nu se mai întâmple acest lucru şi să avem mai mulţi cumpărători”, a declarat Ilie Mihai, comerciant din Piaţa Centrală.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: