Unde are Ciurel dreptate

Laurenţiu Ciurel, directorul pus sub urmărire penală de DNA, încearcă să acrediteze ideea că nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase. Nu cred în nevinovăţia lui Ciurel, dar nici în buna credinţă şi profesionalismul procurorilor DNA. Unde are Ciurel dreptate? Are dreptate când se întreabă de ce numai el este pus sub urmărire penală, nu şi ceilalţi directori care au semnat contractul, actele adiţionale şi memoriile justificative pentru asistenţa juridică a Casei Şova. Chiar aşa, când vor înţelege procurorii DNA că răspunderea penală nu ţine de notorietate, de influenţă, de şapcă sau de culoarea politică? Dacă un contract este semnat de jurist, de director economic, comercial etc. fiecare trebuie să răspundă pentru semnătura lui. Unii mai mult, alţii mai puţin, poate că avantaje au avut numai unii, alţii au semnat de frică sau din prostie, nici nu contează. Fiecare trebuie să răspundă pentru semnătura pusă. Sunt zece semnături? Să fie 10 urmăriţi penal, apoi vinovăţia să se stabilească în funcţie de gradul de implicare al fiecăruia. Dar, în România este o modă să fie zece semnături pe un contract, dar să fie anchetaţi unul sau doi, ba chiar unii care nu au semnat nimic, pe nişte criterii niciodată explicate de anchetatori. Pentru că ei cred că nu trebuie să dea explicaţii.

Ciurel are dreptate şi atunci când se întreabă de ce acum. Sigur, mai bine mai târziu, decât niciodată. Şi totuşi, DNA a fost sesizat acum mulţi ani şi în legătură cu cazul Şova, şi cu alte cazuri. Ciurel povestea cu ani în urmă că are portbagajul plin cu documente, că mai mereu îl chema cineva să dea explicaţii ba în legătură cu şlamul dens, ba cu investiţiile aprobate fără sursă de finanţare, ba cu Şova. Voia omul să fie pregătit, astfel că avea actele în maşină tot timpul. Poate că nu actualii procurori au tergiversat dosarul, dar cred că au obligaţia morală să îi ancheteze pe cei care l-au ţinut în sertar atâţia ani. Sau poate că atunci dosarul  nu era important pentru că Şova nu era ministru şi Ponta nu era premier, nici Ciurel manager privat. Oare la DNA dosarele sunt soluţionate în ordinea sesizării, după importanţa prejudiciului sau după funcţiile deţinute de făptaşi? Pentru că vrem-nu vrem, nu putem să nu constatăm că multe dosare sunt redeschise după ce făptuitorii de acum 10-15 ani deţin temporar nişte funcţii.

Contractele complexurilor energetice cu Casa Şova s-au derulat în perioada 2007-2008. Informaţii pe larg despre această afacere au apărut în presă prin 2009, cam când au fost sesizaţi şi procurorii DNA. Actele sunt extrem de clare, sunt toate la dosar, nu poate fi o anchetă complicată. Atunci când justiţia din România va funcţiona aşa cum trebuie, astfel de dosare vor fi soluţionate rapid, în câteva săptămâni. Dacă Ciurel a furat acum opt ani, trebuia pedepsit demult, nu să ajungă ditamai managerul privat acum. Dacă nu a furat, normal era ca dosarul să fie demult închis. Pentru că, aşa cum funcţionează acum justiţia, pare că este mai mult un mijloc de şantaj pe termen scurt, mediu şi lung.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: