Va muta Ponta pe Discovery?

Acum doi ani, pe vremea asta, preşedintele Traian Băsescu spunea că nu se mai uită la televizor, nici la posturile de ştiri, nici la cele generaliste. Doar la Discovery şi Animal Planet, pentru că numai acolo nu era luat cu huoo! Ba chiar ne recomanda şi nouă să zappăm spre astfel de canale. Era o perioadă în care protestele a câteva sute de oameni, risipiţi în zeci de oraşe, erau pe toate posturile de ştiri, de dimineaţă până noaptea târziu, cu mesajul unic „Jos Băsescu!”.

Acum, protestele sunt mai puţine, dar mult mai consistente. Cei din piaţă sunt anti-sistem, adică împotriva tuturor celor care ne conduc, fie că poartă numele Băsescu, Ponta sau Antonescu. Se strigă preponderent „Jos Ponta!”, pentru că puterea stă în mâinile premierului, şef şi peste cel mai mare partid din România. Românii care sunt acum în pieţe protestează pentru un amalgam de cauze: împotriva gazelor de şist, a exploatării aurului, a schimbării Codului penal, a amnistierii unor deţinuţi, a eutanasierii câinilor etc.

Protestele devin violente, autorităţile încep să riposteze, ceea ce face ca violenţa să crească. Echilibrul este foarte greu de menţinut, iar politicienii din opoziţie fac tot ce pot să profite electoral de proteste. Aşa cum au făcut şi ai lui Ponta acum doi ani. Alte măşti, aceeaşi piesă. Mă întrebam dacă va ajunge şi Ponta să schimbe canalul, pentru a nu mai auzii lumea strigând Huoo!!! la adresa lui.

Probleme protestelor violente este următoarea. După ce apar primele îmbrânceli, lumea nu mai discută nimic despre motivele care i-au scos pe oameni în stradă, ci doar despre cine a dat primul, „golanul” în jandarm sau invers. Cei care protestează pentru o cauză, se retrag din pieţe, pentru că nu vor să se asocieze cu violenţa, dar rămân anarhiştii, care le fură din mers protestul şi îşi asumă cauza.

Guvernul Ponta, dacă vrea să pună punct protestelor, trebuie să se deschidă spre dialog. Realitatea ultimelor luni a arătat că oamenii au ieşit în stradă doar atunci când s-a forţat luarea unor decizii, fără transparenţă şi fără consultarea celor interesaţi. Modificarea Codului penal ar fi trebuit explicată şi paraexplicată înainte de adoptare, pentru a nu rămâne cu impresia că s-a urmărit o mai mare imunitate pentru parlamentari. Citind modificările, nu rezultă că parlamentarii ar avea o imunitate mai mare, dar ideea lansată de Băsescu a prins, iar lipsa de transparenţă a USL l-a ajutat în această manipulare. La fel, legea amnistiei şi graţierii ne priveşte pe toţi, pentru că trebuie să fim de acord că sunt prea mulţi deţinuţi pentru câte penitenciare există, dar trebuie să ştim şi ce riscuri implică eliberarea unora dintre ei. Miniştrii USL trebuie să înveţe să explice de mii de ori astfel de măsuri, pentru a stopa paşii spre anarhie pe care îi fac tinerii din marile oraşe.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: