Victor Ponta, scriitor

Victor Ponta are veleități de scriitor. Altfel nu-mi pot explica ieșirea hazlie și mult comentată de pe Facebook, în care anunța că, după victoria împotriva ticăloșilor de băsiști din noiembrie, o să se retragă din viața politică. Să vă explic cum fac scriitorii, pentru că sunt o specie aparte. I se întâmpla des și lui Dostoievski, și lui Hemingway, și lui Sabato (da, chiar și ăstora care au trăit 100 de ani) și cu siguranță i s-a întâmplat lui Fănuș Neagu; să se închidă într-o cămăruță rece, singuri și rupți de lume, și, poate sub efectul anumitor substanțe, sau poate că nu, să înceapă să scrie. Să lovească tastele alea ale mașinii de scris (și mai nou ale laptopului, această mașină de scris a noii ere) și să aștearnă pe hârtie (mai nou pe o formă iluzorie a ei, mimată pe un ecran) cele mai ascunse gânduri, cele mai sincere fantezii și, din când în când, cele mai cochete neadevăruri.

Scriitorii nu ar trebui judecați pentru opera lor și nici nu se întâmplă asta, cel puțin nu undeva în lumea democratică. Dacă s-ar fi întâmplat, Nabokov ar fi fost acuzat de pedofilie, Sabato de crimă și Eminescu de a fi un mare fraier. Lumea este dispusă să judece cu alți ochi sufletele de artiști. Artiștii pot spune și face orice în numele artei. În cămăruțele lor întunecoase și umede, dedesubtul luminii meschine a unei veioze urâte, realitatea pare alta și imaginația lor bogată începe să lovească acele taste cu furie, cu elan creator, cu dragoste pentru operă, nu neapărat pentru adevăr. Ce înseamnă adevărul când guști din cupa de nectar a muzei? Ce, actorii sunt judecați vreodată pentru rolurile lor?

De asta spun că Victor Ponta are fire de artist. Probabil că s-a trezit singur în fața laptopului, cu nevasta actuală și viitoare europarlamentară plecată cu copiii într-unul dintre puținele momente când timpul îi permite astfel de gingășii casnice, și s-a gândit să scrie că se retrage. Doar așa, de amorul artei. Doar așa, ca să vadă cum va reacționa publicul. Doar așa, ca să se amuze apoi văzând puhoiul de lume care-i ia demersul romantic în serios. A mințit Victor Ponta că se va retrage din politică în noiembrie? N-aș merge chiar până acolo. Victor Ponta n-a făcut decât să fie (pentru a câta oară?) scriitor și să scrie un neadevăr sexy. Este totuși un pas înainte pentru un om care în tinerețe doar transcria scrierile altora și se semna pe ele.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: