Vis lung, (semi)final de coșmar

Știre pe bune: mai multe organizații antropologice din întreaga lume s-au extaziat, zilele trecute, la știrea că un trib izolat de indigeni amazonieni din Brazilia a făcut un prim pas înspre civilizație, contactând din inițiativă proprie un grup de cercetători care campaseră, pentru o perioadă, în zona fluviului. Un studiu din ianuarie 2007 estima că există aproximativ 67 de triburi braziliene complet izolate care nu au luat deocamdată nici cel mai mic contact cu civilizația modernă, și nici civilizația cu ele.

Aseară, la Belo Horizonte, am asistat la un spectacol asemănător: un grup de 11 indigeni plus antrenor și ceva rezerve la fel de retardate tehnologic au întâlnit o civilizație fotbalistică mult superioară care, fără prea mult tam-tam sau aroganță, le-a explicat, pe alocuri chiar cu răbdare, aș zice, cum se joacă fotbalul. Niște miliarde de oameni care s-au uitat, probabil, la televizor au privit la rândul lor cu înțelegere cum indigenii brazilieni sunt puși la curent cu regula ofsaidului (a fost evident la golul doi, când patru atacanți nemți au fost băgați în joc de un fundaș brazilian aflat la cinci metri în spatele liniei alor săi, că băștinașul Marcelo a ieșit – încălțat, surprinzător! - pe teren fără să fie pus la curent cu această inovație), cu arta contraatacului și în final chiar cu aceea a fair play-ului, pentru că după 5-0 la pauză nemții au făcut tot posibilul, cu superioritatea deceniilor de avans, să-i lase și pe localnici să dea un gol. E adevărat, au mai dat și ei două, dar mai mult din inerție, mai că s-au jurat că nu au dorit să facă așa ceva.

Dar să nu disperăm. Băștinașii brazilieni (cei din triburile despre care vorbeam în primul paragraf) au adus și ei multe foloase civilizației, majoritatea constituind progrese remarcabile în domeniul farmaceuticii, deci contactul între civilizații nu e chiar atât de lipsit de sens sau foloase. În 1930, ambele semifinale ale primului Campionat Mondial din istorie se terminau cu 6-1. Nici una cu 7-1 însă, așadar arcul peste timp este valabil. Dincolo de recordurile care s-au bătut cu largul concurs al Braziliei, să privim partea frumoasă: dacă Olanda bate deseară Argentina, băștinașii se vor putea răzbuna într-o finală mică de vis. De vis urât.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: