Vremea dictaturii a trecut

Primul motiv pentru care PSD va avea un rezultat prost în Gorj este dictatura pe care Ciurel şi Răuţ au instaurat-o la Complexul Energetic Oltenia. Inspiraţi de fosta securitate, cei doi au implementat la CE Oltenia un sistem în care salariaţii se toarnă reciproc, se tem unii de alţii. Cine nu e cu ei este automat împotriva lor. Oamenii sunt constrânşi să se înscrie în anumite sindicate, să participe doar la anumite manifestări politice. Clasele de salarizare, locul unde se desfăşoară munca şi alte pârghii de acest gen sunt folosite pentru fidelizarea unora şi sancţionarea altora care nu se supun noii politici. Zeci de oameni sunt plătiţi să urmărească maşinile prin GPS şi calculatoarele angajaţilor, şi nu se urmăreşte eficienţa muncii, ci controlul drastic al fiecărui salariat.

Dincolo de teroare, cei doi au dus şi o politică de sărăcire a angajaţilor. O vreme aceştia au înţeles că trebuie să facă sacrificii, pentru ca societatea să reziste. Şi pentru că Ciurel are grijă să le transmită periodic că ar trebui să dea 5.000 de oameni afară. Şi aşa îi face să accepte tăieri de salarii şi condiţii mai proaste de muncă. În timp însă, cu toţii şi-au dat seama că Ciurel duce încet şi sigur compania spre închidere.

Politica de super-mega-manager, cum înţeleg că se consideră Ciurel, a afectat nu zeci, nu sute, nu mii de oameni. Este vorba de zeci de mii de salariaţi de la Complexul Energetic Oltenia şi de la societăţile prestatoare de servicii. Tocmai de asta cred că PSD va plăti în aceste alegeri pentru modul în care managerul susţinut politic a condus Complexul Energetic Oltenia spre dezastru.

Poate că minerii şi energeticienii au tăcut. Poate că nu au ieşit în stradă într-un număr atât de mare, pe măsura supărărilor care îi apară. Poate că nu au încredere în liderii de sindicat. În politicieni, nici atât. Cu toate astea, cred că vor ieşi la vot pe 25 mai, pentru a pune ştampila împotriva celor care au impus companiei cea mai proastă conducere din istoria mineritului gorjean.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: