Zeci de primării eliberează autorizaţii de construcţie ilegal

Zeci de unităţi administrativ-teritoriale din Gorj eliberează autorizaţii de construcţie fără a avea baza legală necesară. Cel care a tras un prim semnal de alarmă este chiar prefectul judeţului, Liviu Andrei. Acesta a organizat o şedinţă cu primarii în scopul de a-i avertiza pe aceştia cu privire la neregulile pe care le comit atunci când permit construcţii fără a avea reactualizat un Plan Urbanistic General (PUG). Mulţi dintre ei nu s-au conformat nici de această dată şi nu au participat la întâlnire. Dintre cei prezenţi, foarte mulţi au pus nerespectarea legii pe seama…lipsei de bani.

Cele mai mult primării din Gorj sunt în curs de intrare în legalitate în ceea ce priveşte reactualizarea şi avizarea Planului Urbanistic General. Potrivit legii, PUG-ul trebuie reactualizat o dată la zece ani de aceea foarte multe comune din Gorj îl au expirat de foarte mult timp însă continuă să elibereze autorizaţii de construcţie. Prefectul Liviu Andrei le-a atras atenţia primarilor că încalcă legea şi că acest fapt este unul penal. „Suntem într-o situaţie extrem de delicată la acest capitol. Sunt foarte multe localităţi care nu au documentaţia urbanistică reactualizată şi avizată dar eliberează autorizaţii. Nu ştiu cum pot face acest lucru dacă nu aveţi acest PUG avizat, pur şi simplu nu ştiu. Tot ce s-a dat până acum, mă refer la autorizaţii, constituie infracţiune. Vă rog să luaţi măsuri să intraţi în legalitate”, a declarat prefectul de Gorj, Liviu Andrei.

Nu au bani să facă documentaţia

Cele mai multe primării prezente ieri la şedinţă s-au plâns că nu au fondurile necesare pentru angajarea unei firme care să reactualizeze acest PUG. Alţii nu au cu ce plăti lucrările deja prestate. „Mulţi dintre noi ne confruntăm cu aceeaşi problemă… banii. Ca să poţi să fi în termen cu o lucrare trebuie să ai bani să poţi umbla. Dacă sunt primari care au bani şi nu au început deja să-şi ia avizele necesare atunci puteţi spune domnule prefect că nu se munceşte”, a declarat primarul din Muşeteşti, Ion Ciobea. Şi în municipiul Motru se întâlnesc cam aceleaşi probleme. „La noi a expirat într-adevăr dar suntem în curs de actualizare. Sperăm ca până la sfârşitul anului să intrăm în normalitate”, a declarat reprezentantul primăriei Motru.

AVERTIZARE

Prefectul de Gorj Liviu Andrei a făcut câteva menţiuni şi cu privire la firmele de consultanţă sau de proiectare care nu de puţine ori mănâncă banii publici degeaba. „Aveţi grijă pe cine contractaţi să facă aceste lucrări. Sunt o grămadă de astfel de firme de proiectare care fură pe faţă, fură miliarde şi nu spun prostii”, i-a avertizat prefectul pe primari.

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: