Ziua de 21 Ianuarie în istorie
În 1898 s-a nascut Gheorghe I.Bratianu istoric, om politic, membru al Academiei Române, fiul lui Ionel I.C.Bratianu.
În 1920 s-au încheiat lucrările Conferinței de Pace de la Paris 18 ianuarie 1919 – 21 ianuarie 1920, la care a participat inclusiv şi delegaţii din partea României
În 1991 a decedat printesa Ileana a României, fiica cea mică a regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria. Se înrudea prin mama sa cu familiile domnitoare din Marea Britanie și Rusia.
Conferința de Pace de la Paris
Lucrarile Conferinței de Pace de la Paris s-au deschis la 5/18 ianuarie 1919, având misiunea de a edifica o nouă ordine politică și teritorială în Europa. Organismele cele mai importante ale Conferinței au fost „Consiliul celor Zece”, format de șefii de stat și de guvern și din miniștrii de externe ai SUA, Franței, Marii Britanii , Italiei și Japoniei, și „Consiliul celor Cinci" , format numai șefii de stat și de guvern ai Puterilor Aliate și Asociate.
Reprezentanții principali ai României la Conferința de Pace au fost: prim-ministrul Ion. I. C. Brătianu, ministrul plenipotențiar Nicolae Mișu, la care s-au adăugat ministrul transilvănean Alexandru Vaida-Voevod, miniștrii Victor Antonescu și Constantin Diamandy.
Tratatele au fost semnate după cum urmează:
-cu Germania, la Versailles, la 28 iunie 1919 prevedea micșorarea teritoriul Germaniei cu 1/8, iar populația cu 1/10; serviciul militar obligatoriu era interzis, armata fiind limitată la 100.000 de oameni, iar flota militară și aviația se afla acum în mâinile aliațiilor; de asemenea, Germania trebuia să plătească reparațiile de război.
-cu Austria, la Saint-Germain, la 10 septembrie 1919 - era limitată la o suprafață mică de 84.000 km² și a trebuit să recunoască independența țărilor vecine și teritoriile care li se cuveneau.
-cu Bulgaria, la Neuilly, la 27 noiembrie 1919 prin acest tratat, Grecia căpăta Tracia, iar Serbia, nu numai că păstra Macedonia, dar beneficia și de unele rectificări de frontieră. Cu România, era menținut hotarul din 1916; totodată, era nevoită să plătească despăgubiri de război în valoare de 2.250 milioane franci-aur.
-cu Ungaria, la Trianon, la 4 iunie 1920 prin acest document, Ungaria recunoștea unirea Transilvaniei, Banatului și Maramureșului cu Vechiul Regat
-cu Imperiul Otoman, la Sévres, la 10 august 1920: prin tratatul de la Sévres, Anglia, Franța și Italia deveneau stăpânii Imperiului Otoman, dispunând de căi strategice, de control asupra bogățiilor țării și de finanțe
Vizualizări: 397
Distribuie Trimite pe WhatsApp