Ajutor de stat pentru marii consumatori de energie

Guvernul a instituit o schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie electrică, prin exceptarea de la plata a până la 85% a certificatelor verzi. Potrivit HG publicată vineri în Monitorul Oficial, bugetul estimat este de 750 de milioane de euro. Marii beneficiari sunt companii precum Alro şi ArcelorMittal, care ameninţau cu închiderea în lipsa unor astfel de facilităţi.  Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani si se va aplica de la 1 august 2014.

Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a declarat pentru HotNews că "se discută să fie trecute (n.red. certificatele verzi pe care ar fi trebuit să le plătească marii consumatori) la ceilalţi consumatori". „Aşa cum a fost făcut actul normativ, se va răsfrânge asupra tuturor celorlalţi consumatori", a precizat Havrilet. Cu alte cuvinte, milioane de consumatori de energie vor subvenţia consumul a circa 300 de mari consumatori.

Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Energie au transmis un comunicat de presă prin care susţineau că nu sunt de acord ca schema de sprijin să afecteze restul consumatorilor din Romania.

Actul normativ a fost iniţiat de Ministerul Economiei si susţinut de ministrul Constantin Niţă şi premierul Victor Ponta.

APLICARE

Exceptarea se realizează diferenţiat, in funcţie de electro intensitatea operatorilor economici: 85% in cazul unei electro intensitati mai mari de 20%; 60% in cazul unei electro intensitati de 10-20%; 40% in cazul unei electro intensitati de 5-10%.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: