ANAF: Cenzorii de la complexuri, plătiţi ilegal timp de trei ani

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a constatat că tocmai cei care vegheau la legalitatea operaţiunilor financiare ale complexurilor energetice au fost plătiţi ilegal. Este vorba de cenzorii celor două complexuri Turceni şi Rovinari, care au primit în perioada 2007-2009 peste 250.000 de lei. ANAF consideră plăţile ilegale, pentru că în această perioadă companiile au avut contracte cu firme de audit.

Complexurile energetice din Gorj trebuie să recupereze suma de 257.958 de lei de la cenzorii companiilor, dar pentru că au contestat raportul ANAF lucrurile trenează. Pandurul a intrat în posesia controversatului raport al ANAF. Una dintre neregulile constatate se referă la plata ilegală a cenzorilor timp de trei ani, cu sume frumuşele. Mai mult, pe lângă aceştia companiile plăteau şi firme autorizate de audit.

Ciurel a plătit cenzorii ilegal timp de doi ani

Spre exemplu, în urma controlului de la CE Rovinari, inspectorii ANAF au dat termen 30 de zile pentru recuperarea sumei de 108.291 de lei. Potrivit raportului, aceşti bani au fost încasaţi de Constantin Enea, Benoni Iosu, Constantin Caramizoiu, Antonel Tanase şi Gabriel Stoe, în perioada 2007-2009. Interesant este că aceştia, in calitatea lor de cenzori, nu au adus la cunoştinţă Adunării generale a acţionarilor faptul că, după auditarea situaţiilor financiare, companiei nu îi mai sunt aplicabile prevederile referitoare la cenzori.

Echipa de control a constatat faptul ca in perioada 2007-2009, CE Rovinari nu a revocat cenzorii din funcţie încălcând astfel legea.  „Societatea a achitat in anii 2007-2009 sume nete cenzorilor persoane fizice in valoare totală de 108.291 lei“, se arată în raport. Potrivit inspectorilor, răspunzători pentru aceste cheltuieli sunt cenzorii, dar şi Laurentiu Ciurel, director general în perioada 2007-2009, Gheorghe Daviţoiu, Ion Dondera, directori în 2010, respectiv 2007. Pe lângă aceştia au fost traşi la răspundere şi membrii AGA, dar şi directorii economici din acea perioadă, Mihai Constantin, Maria Scurtu, care au trecut cenzorii pe statele de plată.

Prejudiciu mai mare la CE Turceni

Şi la Turceni a fost încălcată legea, compania preferând să plătească şi cenzori şi firme de audit. Interesant este că unii erau cenzori şi la Turceni şi la Rovinari. Complexul a achitat in anii 2007-2009 sume nete cenzorilor persoane fizice in valoare totală de 149.667 lei. Cei care au semnat ştatul pe nişte bani ilegali sunt Constantin Enea, Vasile Berca, Benoni Iosu, Maria Tudose, Dorina Jianu şi Monica Spirea. Răspunzători pentru angajarea de cheltuieli  sunt atât cenzorii cât şi de directorii din acea vreme, Dumitru Ilinca, Dumitru Cristea, Eugen Tunaru, Octavian Graure şi Gabriel Bigu, în calitate de şefi la Buget şi contabilitate, dar şi membrii AGA.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: